Még az aprópénzt is elfogadták a határon a sofőröktől azok a növényvédelmi felügyelők, akik ellen most emeltek vádat hivatali vesztegetés bűntette miatt.

MH

Vádat emelt a határkirendeltségen növényvédelmi felügyelőként dolgozó hat személlyel és egy szerb állampolgárral szemben hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak közül hatan a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál dolgoztak határkirendeltségi növényvédelmi felügyelőként Röszkén. Feladatuk közé tartozott a hazánkba érkező szállítmányok növény-egészségügyi és minőség-ellenőrzési vizsgálata, az ehhez kapcsolódó díjak megállapítása, kiszámlázása. A vádirat szerint 2015. május 13. és augusztus 4. között a 12 órás szolgálatban lévő vádlottak közül volt, aki több mint 130 alkalommal, de a legkevesebb esetben is 32-szer a vizsgálatra jelentkező tehergépjárművek vezetőitől az intézkedés során pénzt fogadtak el. A sofőrök a bankjegyet vagy aprópénzt az ügyintézésére átadott okmányokkal együtt az útlevélbe tették, de volt olyan eset is, hogy maguk a vádlottak kérték a készpénzt a sofőröktől. A vesztegetők azonosítása egy szerb férfi esetében vezetett eredményre, így a vádlottak által a sofőröktől átvett korrupciós pénz teljes összege már nem állapítható meg.

A vádirat szerint a hat személy mindösszesen mintegy 440 esetben fogadott el hivatali ügyintézésével összefüggésben pénzt vagy egyéb ajándékot.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádlottakat üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, míg a szerb férfit hivatali vesztegetés bűntettével vádolja. Vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni – közölte az ügyészség.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest