Hírek Külföld Térség

Magyar parancsokság alá került a román-magyar zászlóalj

A Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadását tartották Aradon és a vásárhelyi helyőrségében.

Dósa Eszter-Arad/Hódmezővásárhely

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj képviselői december 12. és 13. között Aradon, egy munkaértekezleten folytatták – az elmúlt időszak tapasztalatainak  beépítésével – a zászlóalj Hatályos Műveleti Utasításának átdolgozását.

A konferencia befejezése után megtartották a parancsnokváltási ünnepséget, amelyen a parancsnoki beosztást Schleisz Ferenc őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj megbízott parancsnoka átvette Claudiu Topor alezredestől, a 191. “Colonel Radu Golescu” Lövészzászlóalj parancsnokától. Az ünnepségen részt vettek Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, és Iulian Berdila ezredes, a 81. “General Grigore Bălan” Gépesített Dandár parancsnoka mellett Arad város egyenruhás szervezeteinek vezetői, illetve a városi és megyei önkormányzat vezetői. A két dandárparancsnok egyöntetűen hangsúlyozta, hogy a zászlóalj fennállása alatt megtartott tizenhárom gyakorlat alatt a zászlóalj katonái többször bizonyították: képesek közösen feladatokat tervezni és kivitelezni, amely igazán egy közös missziós feladatban teljesedhetne ki.

navigate_before
navigate_next

A Hódmezővásárhelyen megtartott ünnepélyes parancsnoki beosztás átadás-átvételén a nemzeti himnuszok elhangzása után ismertették a megállapodás alapjait: a közös parancsnokságból álló zászlóalj azonos erősségű haderőkkel és alegységekkel működik közre békefenntartó-, humanitárius feladat vagy közös gyakorlat esetén.

Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese és Iulian Berdila ezredes beszédükben emlékeztek meg a közel húsz éves magyar – román katonai együttműködésről és elmondták, hogy a világ számos pontján végrehajtott külföldi missziókból szerzett tapasztalatokat felhasználva egyre erősebb és felkészültebb katonákból áll a Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj. Lippai ezredes beszédében hangsúlyozta: “A parancsnoki beosztás átadás-átvétele nem egy időszak lezárását jelenti, sokkal inkább egy mérföldkő a közös zászlóalj életében, amely a közös együttműködést szimbolizálja.”

A két hadsereg együttműködése több mint tizennyolc évre nyúlik vissza: Magyarország és Románia 1998. március 20.-án Budapesten állapodott meg egy közös békefenntartó zászlóalj létrehozásáról, amelyet a nemzetközi békefenntartó és humanitárius tevékenység támogatása vezérelt.