Különleges akcióval készült a makói Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium az év utolsó tanítási napjára. Adventben a figyelmességért, a segítségadásért, a lemondásokért, az érdeklődő hozzáállásért és a szorgalomért érdemelhettek ki a diákok egy-egy betűt jelző kártyát, amelyekből osztályonként mondatokat állítottak össze. A karácsonyi ünnepségen a 16 gondolat Jézus születését elmondó összefüggő szöveggé állt össze.

Szabó Anita-Makó

Háromheti várakozás és szorgalmas gyűjtés után derült ki, mivé állt össze több száz betűkártya a SZIGNUM-ban, amelynek közössége minden évben meglepetés akcióval készül karácsonyra. A korábbi esztendőkben 80 méternyi girlandot és puzzle-szerűen kirakott Raffaello képet állítottak össze papírlapokból, ezért most is izgatott várakozás előzte meg a rejtélyes feladatot. Brzózka Marek művésztanár ötlete alapján, az idén egy ünnepi, óriás betűrejtvényt fejtettek meg az osztályok. A 16 mondatból álló, összefüggő szövegből sorsolták ki a mai karácsonyi ünnepségen azokat a szerencséseket, akik jutalomban részesültek, majd a tanulók az iskola karácsonyfája körüli teret díszítették fel a nem mindennapi dekorációval.

A SZIGNUM hat esztendeje vezette be tagozatain a Viselkedés Támogató Tanítás (ViTT) rendszerét a napi munkájába. A ViTT egy rendkívül eredményes nevelési-fegyelmezési módszer, amely a pozitív visszacsatolásokon alapszik. Alkalmazásával a pedagógus arra törekszik, hogy azt emelje ki a diák viselkedésében, munkájában, ami jó, és azt jutalomcédulával ismeri el. Ezeket nem csak a tanárok oszthatják, lehet kapni minden alkalmazottól, aki a napi munka során találkozik a diákokkal, mert mindenki egységesen ugyanazt az elvárás rendszert közvetíti a tanulók számára.

Fotó: Brzózka Marek és Majoros Márton.

– A közösség évében rá akartam irányítani a diákok figyelmét arra, hogy ne csak az egyéni sikerekre fordítsanak energiát, hanem az osztályközösségeik eredményeire is. A rejtvény megoldásához mindenki jó cselekedetére szükség volt, tehát össze kellett fogniuk a megfejtéshez. A folyamatosan alakuló szöveg a várakozás örömét és izgalmát adta, ami Advent lényege is. Emellett minden csoport mondata kapcsolódott a többi osztályéhoz is, így együtt alkottak egy egységes, lelki tartalmú szöveget – foglalta össze a kezdeményezés lényegét az ötletgazda, Brzózka Marek.

A makói két tannyelvű intézmény osztályai a karácsonyi betűrejtvény mellett, hagyományosan énekkari előadással, színdarabbal és pásztorjátékkal is készültek az ünnepre. Ez utóbbit a szülőknek, az intézményen kívül pedig a város képviselő-testületének is bemutatták Adventben. A betlehemest december 25-én, 9 órától a makói belvárosi Szent István Király templomban is előadják majd.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest