Hírek Makó

A Kisjézus is megjelent a makói testületi ülésen

Újabb 700 milliót utalnak Makónak. Az ivóvízminőség javításának befejezésére ítélte meg ezt a kormány, derült ki a mai ünnepi testületi ülésen, ahol Karsai Ildikó grafikusművészt nyugdíjba vonulása alkalmából, míg Marosfalvi Gábort, a Marostech Kft. ügyvezetőjét az Év vállalkozója díj tulajdonosaként köszöntötte a polgármester. Az ülés elején ünnepi műsort adtak a Bartók és a Szent István iskola diákjai. Az ülésen most nem zajlott vita.

Korom András – Makó

A mai ünnepi testületi ülés első órájában a Makói Általános Iskola Kicsinyek Kórusa énekelt karácsonyi és téli dalokat, illetve a Szent István Egyházi Általános Iskola diákjai adtak elő pásztorjátékot.

navigate_before
navigate_next

Majd Karsai Ildikó grafikusművészt, művészeti főtanácsost köszöntötte Farkas Éva Erzsébet polgármester nyugdíjba vonulása alkalmából. – Közreműködése és munkássága nélkül elképzelhetetlen a város arculata. Mindenkiben él egy Karsai Ildikó kép, bennem így: Ildikó nagyon jó, s igaz ember, aki 15 éven át a Hagymaház Galériát, 9 évig az Ifjúsági, míg 9 éve a Natura Művésztelepet – méltatta munkásságát a polgármester. Hozzátette: nyugdíjba, de nem nyugállományba vonult, s azt kívánta, sok közös munkájuk legyen még.

A városvezető emléklappal köszöntötte Marosfalvi Gábort, a Marostech Kft. ügyvezetőjét, aki a 2016 az Év Vállalkozója díját kapta.

Ezt követően az utóbbi idők leggördülékenyebb testületi ülése zajlott: a polgármesteri és az alpolgármesteri tájékoztatót, az önkormányzat átmeneti gazdálkodásról szóló rendelettervezetet, a főépítészi tájékoztatót is vita és kérdés nélkül fogadta el a testület. A polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatát is módosították, mely lényege – közölte Szabó Sándor, a jegyző iroda vezetője -: városmarketing irodát hoznak létre, melynek a nagy városi rendezvények szervezése és a vállalkozókkal való kapcsolattartás lesz a fő feladata, az iroda létrehozás nem jár létszámbővítéssel.

Török Miklós (DK) e napirendnél azt kérte, pontosítsák azt, hogy marketingiroda segít koordinálni az egyházakkal való kapcsolatot. Ez utóbbit elvetette a testület.

A grémium döntött a 2017-es menzadíjakról a Népjóléti intézmény nem javasolt emelést, az Eurest Étteremüzemeltető Kft. a minimálbér emelés miatt az óvodában javasolt 3,56 százalékkal.

A díjak. Forrás: mako.hu

A polgármesteri hivatal beszámolójával kapcsolatban Török Miklós azt mondta, hogy az anyagban szerepel, hogy az engedélyezett létszám 83, máshol azt írják, 76-an vannak. A differencia a közfoglalkoztatottakat takarja, vagy nincs minden státusz betöltve? – kérdezte. Szabó Sándor válaszként közölte, nincs a teljes létszámkeret betöltve, s a városházi közmunkások munkájára szükség van.

Török Miklós gratulált a makói társulásokban elvégzett munkához, azt mondta, ezekben gyakorlatilag kármentő tevékenység folyt.

Farkas Éva Erzsébet bejelentette, a „Makó és Térsége” Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 700 milliót kért az ivóvízminőség javítás lezáráshoz a kormánytól, s ezt megkapta, a határozat a tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg. A Makói Települési Értéktár Bizottság munkájáról Orbán Imre elmondta, hogy eddig 50 helyi értéket vettek fel a listára. A testület elfogadta a beszámolót.

A közmunkaprogramban 170, nem pedig az eredeti előterjesztésben olvasható 180 főt szeretnének foglalkoztatni, Szabó Sándor most ezt szóban javította. A testület elfogadta, hogy a kérelmet a város a támogatásra benyújtsa.

A képviselő-testület változatlanul hagyta a köztemetőben érvényes díjat, de megváltoztatták a Best of Makó bírálóbizottság tagjait: lényege a Glorius és a Gyógyfürdő mindenkori igazgatói legyenek a tagjai.

A város Csanádpalotával közösen pályázik a külterületi utak karbantartásához szükséges gépek beszerzésére,mely pályázat célja a külterületi helyi közutak fejlesztése és a meglévő földutak felújítására és karban tartására. Makó egy pótkocsit szeretne beszerezni 123,6 millió forint értékben. Török Miklós képviselő hozzászólásában elmondta: ez 18 millió forint önerő igényel, majd azt kérdezte: Mekkora a várható nem mezőgazdasági forgalom a Rácz úton? Darabos Orsolya válaszából kiderült: felmérték, hogy ezek mellett az utak mellett hány család él és milyen tevékenység folytat, s a termelőket is megkérdezték. Kádár József (Fidesz-KDNP) képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az út Rákos településrészt köti össze az Igási úti vadászházzal, s ez egy nagy forgalmú dűlőút. Az előterjesztést a testület elfogadta.

Maros Vidéki Gazdák Szövetkezete opciós szerződést módosítását kezdeményezte, miután a forrás amiből a kiszemelt ipari parki területet megvásárolták volna, még nem áll a rendelkezésükre. Azt kérték, hogy a bérleti díjat az opciós vételárba számítsák be. A testület hozzájárult ehhez.

Fotó: Gajáta Fanni

Az egyéb napirendnél kapott szót Pál László beregrákosi plébános. A kárpátaljai magyar közösséget 500 ezer forinttal támogatta a makói önkormányzat, amihez még 80 ezer forintot adtak a makóiak, ezzel is segítve az új óvoda felépítését. Az erről szóló dokumentumot Farkas Éva Erzsébet polgármester adta át a plébánosnak, aki elmondta, hogy az ovi 2018 szeptemberi avatására meghívják a makóiakat is