Belföld Hírek

Jövőre a közfoglalkoztatottak bérét is emelik

200 milliárdot osztott szét a kormány az év zárásaként a nyugdíjasok közt és az egészségügyben. Nem lesz engedélyköteles a lakóházak bővítése és új Tisza-híd építését támogatják – derült ki a mai kormányinfón.
MH összefoglaló

Idén 148 törvényjavaslatot terjesztett be a kormány, de több mint ezer kormányhatározat és rendelet is született a mostani évben. Lázár János maga 9 törvénymódosítást jegyzett. 34 ülésnapot tartott 2016-ban a kormány, és 25 ezer oldalnyi anyagot tárgyalt meg a kabinet – ismertette Lázár János az idei év mérlegét.

Az esztendő zárásaként a kormány több mint 200 milliárd forint sorsáról döntött, ebből a nyugdíjasoknak, kórházaknak juttatnak pénzt. Ebből a legnagyobb tétel ebből a nyugdíjemelés, a második az egészségügy. Iskoláknak, szociális intézményeknek és a honvédségnek is jut ebből, de számos civil szervezet és intézmény kap kiemelt támogatást.

A holnapi brüsszeli csúcsról azt mondta, hogy azon az egyik fő kérdés, hogy lehet betartani az Európai Unió Törökországgal kötött megállapodását, de fontos kérdés lesz a partnerségi megállapodások jövője is. – Ha sikerül egy jó megállapodást kötni, hogy Észak-Afrikában megálljon a bevándorlás, akkor az az egész unió szempontjából kedvező lehet – mondta, s hozzátette. Hogy az illegális migrációt a magyarok elutasították.

– A kötelező szétosztás és az önkéntes szolidaritás versenyzik egymással az uniós csúcson. A magyar kormány számára elfogadhatatlan a kötelező kvóta bevezetése – tette hozzá azzal, hogy az automatikus szétosztási mechanizmus is elfogadhatatlan a magyar kormány számára. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Uniónak mindenféle szolidaritást – így a határok védelmére fordított erőfeszítéseket is – figyelembe kell vennie.

Lázár János közölte, a legutóbbi PISA-vizsgálat után elemzik a területi különbségeket, de az egészségügyben és az oktatásban is megvizsgálja a kormány a helyzetet. A miniszter szerint egyértelműnek tűnik, hogy minél jobb helyzetben él valaki, annál jobb teljesítményt nyújt és annál egészségesebb is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy jóváhagyták az építési engedélyek egyszerűsítését, e szerint a 300 négyzetméternél kisebb lakóház-bővítés például nem engedély-, hanem csak bejelentés-köteles lesz. Kitért arra is, hogy a 270 milliárd forintnyi állami földeladásokból származó pénz teljes egészét az államadósság-csökkentésre fordítják.

Kiderült, hogy a szociális ágazatban, az egészségügyi munkakörben dolgozók bérét az egészségügyi dolgozók bérének szintjére emelik és jövőre a közfoglalkoztatottak körében is lesz béremelés. A gazdasági kabinet döntött arról is, hogy támogatja több magyarországi gyár építését. így hét új üzem épülhet vidéken. A miniszter bejelentette, hogy a kormány arról is döntött, hogy támogatja egy új szegedi tiszai híd megépítését. Orbán Viktor pedig januárban meglátogatja Botka László polgármestert.

A magyar vásárlóerőre vonatkozó legújabb adatokról, amelyek szerint az unió negyedik legszegényebb országa vagyunk, azt mondta a miniszter, hogy az eredmény oka nagyrészt a 2008-09-es válság. – Sokan csak mostanra kezdik kiheverni a korábbi válságot – mondta Lázár János, aki hozzátette: nem vitatja a rossz eredményt, de azon dolgoznak, hogy növekedjenek a bérek – tette hozzá.