Makó Sport Térség

Különdíjat kapott a makói aikidos

Kétnapos Aikido és battodo évzárót rendeztek Makón. Az edzések s vizsgák mellett díjakat is kiosztottak, köztük az Év aikidosa címet is.

Albert Barbara – Makó

Az aikido és battodo évzáróra szinte az egész országból érkeztek résztvevők a Návay iskola tornatermébe. A rendezvény pénteken este egy edzéssel kezdődött, majd szombaton délben egy közös tréninggel folytatódott, délután pedig a vizsga következett és az elismerések, oklevelek átadása.

– Hagyományos már 25 vagy 30 éve, hogy decemberben egy évzáró aikido eseményt szervezünk, többnyire Makón. Az edzések, elismerések átadása mellett fontos a csapatépítés. A battodo is szerepet kapott az aikido mellett, így több budo szakágat is kipróbálhattak párhuzamosan a résztvevők. Ezenkívül az ismeretek hasznosabbak, ha szerteágazóbbak. Előfordul, hogy a mesterek saját klubjaikban is tartanak vizsgát, ezért csökkent kicsit a létszám, de sokan az edzés, találkozás öröméért egyaránt eljöttek Makóra – mondta Márton Imre, a Makó Budo Klub elnöke.

A mintegy 40 vizsgázó nagy része sikeresen vette az akadályokat. Hét makói aikidos és battodos vizsgázott, mindegyik teljesítette a kötelezőt.

– Örülök, hogy sikerült megszereznem a 3. kyu fokozatot, sőt az vizsgabizottság egyik különdíját is megkaptam. A lehető legtovább el szeretnék jutni ebben a harcművészetben. Nem véletlen a küzdősport iránti szeretetem, hiszen önvédelmet is tanulok – számolt be Rádai László, az egyik makói résztvevő.

– 5. kyura vizsgáztam, sokat gyakoroltam rá. Papp József 4 danos mester készített fel, akit nagyon tisztelek és köszönöm a munkáját. Egy éve aikidozom és szeretnék eljutni legalább a 2. danig – árulta el Jakabfi Laura, a vizsgabizottság III. különdíjasa.

– Már vettem részt edzőtáborokban, illetve vizsgán Makón. Nagyon jó a hangulat, a közösség és kiváló a szervezés. Négy éve foglalkozom az aikidoval, most a 2. kyu fokozatot szereztem meg. Ha egyszer mester leszek, akkor gyerekeket szeretnék tanítani – mesélte Jancsin Tibor, aki Veszprémből érkezett és a vizsgabizottság különdíját is elnyerte.

Díjazottak:

Az év aikidosa: Vass Zoltán (Budapest)

Legtechnikásabb aikidos: Mester Vilmos

Legjobb küzdőszellemű aikidos: Gyarmati Ármin

Vizsgabizottság különdíjasai: Jancsin Tibor, Rádai László, Jakabfi Laura

Az aikidoban és az aikidoért végzett munkájáért elismerést kapott: Palotás Zoltán, Kenéz Róbert

Az aikidoért díjas: Papp József, Kocsis Ferenc