Színes Térség

Felavatták Magyarcsanád „szívét”

180 millió forintos kormányzati támogatásból újult meg a magyarcsanádi művelődési ház és könyvtár, melyet ma délután avatott fel Farkas János polgármester és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője.

Korom András – Magyarcsanád

Nem csak az épület újult meg teljesen, hanem az előtte levő tér is – tapasztalhatták mindazok, akik ma részt vettek a művelődési ház és könyvtár felújítása utáni avatáson.

Ünnepi beszédében Farkas János, a község polgármestere kiemelte: a művelődési ház elődjét 1935-ben emelték, azzal a céllal, hogy méltó emléket állítsanak az első világháborúban elhunyt magyarcsanádiaknak, és az épületet hősök házának nevezték. (A két világháború hősei névsora az újjáépített házra is felkerült.) A művelődési ház rekonstrukcióját 180 millió forint kormányzati támogatás tette lehetővé.

– Célunk, hogy ez a hely méltó módon tükrözze településünk sokszínűségét, a múltunkban gyökerező élni akarást és azt a vágyat, hogy Magyarcsanád még több évszázadon keresztül egy élhető település legyen. Ennek a helynek ereje van, akár összefogásban, akár emlékezésben, kultúrában, de mulatságban is. Nincs más dolgunk, mint vigyázni erre az épületre – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: nincs olyan magyarcsanádi, aki ne tudná használni ezt a korszerű épületegyüttest. Mi megálmodtuk ezt a helyet és kiváló segítőtársainkkal meg is tudtuk valósítani. Majd megköszönte Lázár Jánosnak és mindazoknak a segítségét akik részt vettek az épület újjászületésében. Elmondta: lesz még tennivalójuk, hiszen jövőre felépül a régen várt egészségház és gyógyszertár a községben.

Nemrég avatták a művelődési házat, de jövőre újabb beruházás indul.
navigate_before
navigate_next

– 2010-ig ebben az országban a “vagy-vagy fejlesztéspolitika” érvényesült. Vagy a fővárosnak jutott pénz vagy az ország más részeinek. Jelenleg az “és fejlesztéspolitikáját” gyakoroljuk, jut a fővárosnak, a nagyvárosoknak és jutnia kell a vidékre is. Azoknak a közösségeknek is, melyek Kelet-Magyarországon először a trianoni békeszerződés, majd a második világháború, később a román-magyar viszony áldozataként kerültek rossz körülmények közé – jelentette ki Lázár János.

Hozzátette: a térség országgyűlési képviselőjeként ezért tartotta kötelességének felhívni a kormány tagjainak figyelmét arra, hogy az itt élő emberek, az itt elvégzett munka alapján érdemesek törekvéseik támogatására. – Csaknem száz esztendőnek kellett eltelnie, hogy az országnak olyan kormánya legyen, amely újra komolyan veszi a térség településein élők helyzetének javítását. Ebben a közösségben sokan élnek egyedül, szegénységben, sok fiatalnak kellett a megélhetés miatt elhagynia szülőhelyét, éppen ezért fontos, hogy az önkormányzat a “szív gyógyításával”, a művelődési ház, a könyvtár felújításával kezdte a munkát – hangsúlyozta.

Az épületet megáldotta és megszentelte a négy történelmi egyház képviselője, majd Lázár János és Farkas János átvágta a nemzeti színű szalagot. Az ünnepség végén a színházteremben a Forgatós táncegyüttes műsorát nézhették meg az érdeklődők.