Belföld Hírek

Hat éven keresztül folyamatos lesz az adócsökkentés

Minden polgármester bérét megemelik, hat éven keresztül folyamatosan csökkentik az adókat, a béremelést érdekében pedig csökkentik a munkáltatók terheit – közölte Lázár János a mai kormányinfón.

MH összeállítás

– A jövő heti uniós csúcs sorsdöntő lesz a bevándorlás ügyében. Magyarországot sarokba akarják szorítani Brüsszelben. Németország arra szánta el magát, hogy kötelező szétosztásról kényszerít ki döntést – mondta Lázár János. Hozzátette: a kormány álláspontja változatlan: nem fogadja el a kötelező szétosztást és betelepítést. Ezeket az embereket nem szabad beengedni az EU-ba, akik pedig bent vannak, azokat ki kell vinni az uniós határon túlra, és ott kell megvizsgálni őket. a kötelező szolidaritás esetében a nemzeti érdekeket kell figyelembe venni. A kötelező szétosztás helyett egy önkéntes mechanizmust akar a kormány. Magyarország már 150 milliárd forintot költött a határvédelemre, és ezt kell figyelembe venni a szolidaritást illetően. Magyarország vagy szövetségesekkel, vagy anélkül fog ellen állni a betelepítési kvótával szemben – közölte.

Megvizsgálta a hazai versenyképességi adatokat a kormány, kiderült a versenyképességi helyzetünk nem javult, de Lázár János furcsának tartja, hogy a növekvő gazdaság ellenére nem történt előrelépés ezen a területen.

Szerinte a jövő évi gazdaságpolitikai lépések hozzájárulnak majd a versenyképesség növeléséhez. Az oktatáspolitikával kapcsolatban Balog Zoltán egyeztető tárgyalásokat kezd majd az oktatás tartalmáról a különféle szervezetekkel. Az EU átlagánál többet költ a kormány az oktatásra az Európai Bizottság adatai alapján – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

ghhz

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A PISA eredményekkel kapcsolatban elmondta, az egyik kutatás szerint a magyar diákok jó tudással rendelkeznek, de ezt más kutatások szerint nem tudják használni ezt. A kormány egyeztetést kezd arról, hogyan lehet javítani a mostani eredményeken – tette hozzá. A pedagógusoknak részt kell venniük abban az elemzésben, amivel meg lehet állapítani, hogyan lehet javítani a mostani eredményeken – fogalmazott.

Elmondta a digitális képességek nagy hiányban szenvednek Magyarországon, így az iskolákban és közigazgatási intézményekben is változásra van szükség, emiatt a kormány azt szeretné, ha 2018-ra minden háztartásban lenne internet.

A kis települések polgármestereinek a fizetésének a rendezése is napirenden volt a kihelyezett kormányülésen: minden polgármester bérét megpróbálják emelni, így az 1500 fő fölötti települések vezetőinek is. A helyi képviselők bérezéséről a helyi testületeknek kell döntenie, a kormány csak a kereteket teremti meg hozzá. A járási hivatalokban július 1-től, míg a kormányhivatalokban január 1-től lesz sávos béremelés. A társasági adó csökkentése 400 ezer vállalkozónak segít majd. Azért van erre lehetőség, mert a magyar gazdaság jelenleg is erősödik. A béremelést úgy próbálják segíteni, hogy a munkáltatók terheit csökkentik – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az idén várhatóan 1600-1700 milliárd forint uniós támogatást fizetnek ki – mondta.