Makó Színes

Isten éltesse Ede bácsit!

A 95 éves Draskóczy Edét, Makó díszpolgárát, nyugalmazott ügyvédet köszöntötte ma otthonában Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Major Zsuzsanna – Makó

Draskóczy Ede, édesapja után kapta a nevét, aki Óbecsén volt ügyvéd, lapszerkesztő. Fontos feladatának választotta az ottani  magyar kultúra, irodalom megőrzését. Ede bácsit Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte szerdán, 95. születésnapja alkalmából. Kérdésére, hogy mi volt a legszörnyűbb emléke, azt felelte, az, amikor kicsapták az óbecsei gimnáziumból, mert magyar nyelvű újságot készítettek.

Elmesélte, hogy édesapja az ottani, akkori folyóirat egyik szerkesztője volt. Maga köré gyűjtötte a magyar fiatalokat és vasárnaponként az ügyvédi irodában beszélt a magyar irodalomról. Ő és társai is indítottak egy újságot, saját maguk sokszorosították, és dobták be kerékpárral a magyar becsei családokhoz. Ezt megtudták az iskolában, és kicsapták, két másik társával együtt. 15 napi elzárást, és pénzbírságot kapott az édesapja miatta büntetésül, mert ő még kiskorú volt. Ede bácsi ezután kerül az újvidéki fiú gimnáziumba.

A legszebb emléke az, amikor házasságott kötött – mesélte. Felesége most is ott volt mellette, finom falatokkal kínálta a vendégeket. A polgármester tortát, és köszöntő oklevelet vitt. Sokáig beszélgettek Ede bácsival, munkáról, az eltelt évekről. Az nyugalmazott ügyvéd a város köztiszteletben álló polgára. Sokan szeretik, ismerik, kérik ki a tanácsát a mai napig. Ma már kissé visszahúzódva él feleségével. Sokat olvas még mindig, rengeteg könyvük van.

Amikor Ede bácsi elfújta a gyertyát, azt mondta, azt kívánja, legyen békesség a világban. Olyan sok háborút látott, jobb a béke. Nincs más vágya. A polgármester erre azt mondta, helyben próbál ezen segíteni.