Makó Színes

Száz torok köszöntötte a makói adventet

A Szent István Király Templomban szombat este közel száz torokból hangzott az ünnepi ének az adventi jótékonysági kóruskoncerten, melyen a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar mellett a Bajai Liszt Ferenc Énekkar, a JAG Kamarakórusa, illetve a MÁI Bartók Kórusa gondoskodott a meghitt hangulatról.

Oláh Nóra – Makó

– Nem tehetünk jót anélkül, hogy közben ne válnánk magunk is jobbá – fejtette ki Farkas Éva Erzsébet polgármester az ünnephez kötődő gondolatait a hagyományos adventi kórushangversenyt indító köszöntőjében.

A jótétemény pedig többféleképpen is megnyilvánulhat egy-egy ilyen alkalom során. Érkezhet a zene és a tiszta emberi hangok nyelvén, mások gyönyörködtetésére, illetve anyagi adományok formájában is, mellyel rászoruló makói családok ünnepe válhat majd örömtelibbé.

Az idei koncert műsor-összeállításának különlegességét az jelentette, hogy a pódiumon egymást váltó énekkarok egy-egy dalt közösen is elénekeltek, sőt a helycserék is dalos-zenés átvezetéssel zajlottak.

Három művel elsőként a Gilinger Ildikó karnagy által vezetett Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar idézte meg az advent és a karácsony hangulatát, majd a József Attila Gimnázium dalos kedvű fiataljai kapcsolódtak be a közös éneklésbe. A középiskolások műsorszámai után a Makói Általános Iskola Bartók Kórusa csatlakozott a felnőttekhez, akik a közös ének után teljesen átadták a helyet a legifjabbaknak. Szívmelengető produkciójuk után a két diákcsapat együttesen előadott dala is nagy sikert aratott. A makóiak zongorakíséretéről Benkő Zoltán gondoskodott.

navigate_before
navigate_next

Fotók: Mészáros Ildikó

A hangverseny a több mint 150 éves múlttal büszkélkedő vendégkórus műsorblokkjával folytatódott. Magas színvonalú tevékenységüket számos hazai és nemzetközi leismeréssel jutalmazták, elnyerték a Fesztiválkórus, a Hangversenykórus és a Gála minősítést is. Hagyományos rendezvényeik közé tartozik a Pünkösdváró Fesztivál is, amelyen az idén a makói kórus is részt vett. A két közösség szakmai-baráti kapcsolata ekkor kezdődött, s ennek következő lépéseként jött létre a mostani adventi meghívás.

A bajai énekkar, Makkai Gézáné karnagy vezetésével a legújabb, az ünnepváráshoz tökéletesen illő repertoárjával mutatkozott be a makói közönségnek. Dalaik Dankó József zongorakíséretével hangzottak el. Majd a két felnőtt együttes közösen énekelte el a Laudate című kórusművet, a vendégek karnagyának dirigálásával.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően egy összkari darab tette fel a koronát az ünnepi műsorra: Pálfai Zoltán plébános atya adventi gondolatait követően a Béke a földön című kánon csendült fel, vezényelt Gilinger Ildikó.

A zenés feltöltekezés után szeretetvendégség várta az ünnepség résztvevőit a templom udvarán. A koncert során összegyűlt önkéntes adományokból pedig helybeli rászoruló családokat segítenek a szervezők.