Színes Térség

Imára és olvasásra buzdított Eperjes Károly Földeákon

Elárulta, miért nem játszana a Jézus Krisztus Szupersztárban, s miben sugall hamis képet az István a király.  Az színművész a hittel kapcsolatos kérdésekről tartott előadást a földeáki római katolikus templomban. A jegyeladásból származó bevételt a templom és a plébánia felújítására költik a szervezők.

Báthory Anikó – Földeák

Körülbelül 160-an gyűltek össze szombat este a földeáki templomban, hogy részt vegyenek Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész előadásán.

A Halhatatlanok Társulatának tagja egy rövid bemutatkozással kezdte beszédét, amelyben rögtön rátért életének hitbeli vonatkozásaira. Keresztény családban nőtt fel, pedagógus szülei (Eperjes Károly és Kertész Imelda) a kommunizmus évtizedeinek egyházellenes tiltásai ellenére is rendszeresen részt vettek a szentmiséken. A színész elmondta, bár megfordult a fejében, hogy a papi hivatást válassza, később mégis megnősült, két gyermeke (Krisztián és Borbála) született. Bár életének volt olyan szakasza, amikor „vasárnapi keresztény” volt, ma már rendszeresen járul a szentáldozáshoz és naponta elimádkozza a rózsafüzért. Emlékeztette rá a jelenlévőket, hogy a Krisztussal való rendszeres kapcsolat által az ember minden nap eljuthat a mennyországba.

Eperjes Károly felhívta a figyelmet arra is, hogy Isten képességeket, talentumokat ad nekünk, ennek kifejtése a tehetség. Ezt azonban a közösség javára kell fordítanunk, mert aki saját maga számára használja fel, gonoszságot tesz.

navigate_before
navigate_next

A színművész beszélt a Bibliáról, Krisztus feltámadásáról és az őrangyaláról is. Elmondta, a legbiztosabb út Istenhez Márián keresztül vezet, az ő tisztelete révén találkozhatunk Istennel. Említést tett a Szeretetlángról is, ami egy Magyarországról induló világméretű mozgalom, amely az eucharisztikus lelkiséget szeretné felkínálni egy sajátos Szűz Mária tiszteleten keresztül. A szeretetlángot imádkozni különös erő, amit több embernek át kellene élnie.

A színművészet és a vallás kulturális kapcsolatáról elmondta, nem játszana a Jézus Krisztus Szupersztárban, hiszen Jézus feltámadása nélkül a történet rendezői értelmezése teljesen torz. Az István a király pedig szerinte azt a hamis képet sugallhatja keresztény interpretációját tekintve, hogy Mária levette az országról a kezét. Szent Pio atya Magyarországgal kapcsolatos látomásait is ismertette a színművész.

A karácsonyi ünneppel kapcsolatban Eperjes Károly azt a tanácsot adta a híveknek, hogy tekintsenek el a ,,shopping karácsonyról”, a televízió buta műsorai helyett pedig olvassuk inkább a Bibliát és imádkozzunk.