Makó Térség

Kiütötték a makói mezőőri járulékot

2015-ben már felére csökkent, 2017-től pedig teljesen megszűnik a mezőőri járulék Makón.  Ez a 3100 gazdát érintő újabb városi rezsicsökkentés. A kép illusztráció.

Korom András – Makó

Mint az a tegbapi testületi ülésen kiderült, a mezőőri járulékkal eddig is csak a baj volt, ugyanis a földtulajdonosok ezt jellemzően nem fizették, így a járulék behajtásának költsége magasabb volt, mint az így beszedett összeg. A járulék eltörlése 3100 gazdát, illetve földhasználót érint.

Török Miklós (DK) azt kérdezte, hogy a későbbiekben miből fogják majd fizetnie a mezőőröket. Kádár József Fidesz-KDNP) közölte, nem érti ezt a felvetést. Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője szerint a szolgálat fenntartásánál nem is számoltak a befizetett járulékokkal. Az ezzel kapcsolatos előterjesztésből kiderül, hogy a járulék eltörlése 5 millió forint bevételkiesést jelent a makói önkormányzatnak, ezt az összeget központi forrásokból, illetve a város bevételeiből pótolják. Az utóbbi forrást az egyre magasabb összegben befizetett iparűzési adót jelenti.