A régi világban a szegények süteménye volt a rétes, hiszen csak liszt, só és víz kell hozzá – tudtuk meg a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjaitól, akik péntek délután jó nagy adag házi rétest sütöttek.
Gajáta Fanni – Kiszombor
A házi bejgli sütés után ma rétest készítettek a kiszombori honismereti kör tagjai. A 60 deka lisztből, langyos sós vízből és tojásból gyúrták össze a tésztát, majd pihentetés után nekiláttak a nyújtásnak. Többemberes feladat volt ez, hiszen legalább egy asztalnyira ki kellett húzni a kis bodagokat.
– Mi már raktunk bele tojást, ugyanis nem vagyunk a régi világban – árulta el Sinka Lajosné. Irénke elmondta, a régi világban a rétes a szegény emberek süteménye volt, s csak akkor került tojás az hozzávalókhoz, ha tojt a tyúk.
Almával, dióval, mákkal, meggyes mákkal, tökkel és túróval is megtöltötték a kinyújtott réteseket. Irénke egyik kedvence a túrós, de a családnak bármilyen jöhet.
– Mostanában rétest nagyon ritkán sütök. Pár évvel ezelőtt kipróbáltam, hogy el tudom-e még készíteni. Akkor sikerült és nagyon ízlett mindenkinek – tette hozzá Irénke.
A honismereti kör tagjai aktívan részt vettek a munkában, bármiről is volt szó és még a pártoló tagokat is be lehetett vonni abba. A nyers réteseket fa tüzelésű kemencében és gáztűzhelyben is megsütötték.