Színes Térség

Házi rétest sütöttek a kiszombori asszonyok

A régi világban a szegények süteménye volt a rétes, hiszen csak liszt, só és víz kell hozzá – tudtuk meg a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjaitól, akik péntek délután jó nagy adag házi rétest sütöttek.

Gajáta Fanni – Kiszombor

A házi bejgli sütés után ma rétest készítettek a kiszombori honismereti kör tagjai. A 60 deka lisztből, langyos sós vízből és tojásból gyúrták össze a tésztát, majd pihentetés után nekiláttak a nyújtásnak. Többemberes feladat volt ez, hiszen legalább egy asztalnyira ki kellett húzni a kis bodagokat.

dsc_7895

–  Mi már raktunk bele tojást, ugyanis nem vagyunk a régi világban – árulta el Sinka Lajosné. Irénke elmondta, a régi világban a rétes a szegény emberek süteménye volt, s csak akkor került tojás az hozzávalókhoz, ha tojt a tyúk.

dsc_7888

Almával, dióval, mákkal, meggyes mákkal, tökkel és túróval is megtöltötték a kinyújtott réteseket. Irénke egyik kedvence a túrós, de a családnak bármilyen jöhet.

– Mostanában rétest nagyon ritkán sütök. Pár évvel ezelőtt kipróbáltam, hogy el tudom-e még készíteni. Akkor sikerült és nagyon ízlett mindenkinek – tette hozzá Irénke.

dsc_7877

A honismereti kör tagjai aktívan részt vettek a munkában, bármiről is volt szó és még a pártoló tagokat is be lehetett vonni abba. A nyers réteseket fa tüzelésű kemencében és gáztűzhelyben is megsütötték.