Makó

Harmonikus a kórház és a város kapcsolata

Ez is kiderült a tegnapi testületi ülésen, ahogy az is, hogy megállt az intézmény adósságának növekedése, köszönhetően a kórház integrációnak, illetve beszerzés alatt a Richter Egészségváros eredményképp összejött pénzből a terheléses EKG.

Korom András – Makó

A tegnapi testületi ülésen hallgatták meg a makói tagkórház beszámolóját az előző évi eredményekről, a betegellátásról és a fejlesztésekről.

Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta 1 milliárdos fejlesztés zárult a makói kórházban. A város segítette a szülészet-nőgyógyászat működését, így lakást biztosított az új osztályvezető főorvosnak. – Jelenleg is nagyon jó a kórházzal a kapcsolatunk, az Egészségfejlesztési irodával sok közös sportrendezvényt és szűrővizsgálatot valósítottunk meg – jellemezte a helyzetet a város első embere.

Nagy Jenő, a tagkórház igazgatója a betegellátás adatait ismertette. Ebből kiderült, 2015-höz képest emelkedett az aktív esetek száma, s nőtt az ápolási napok száma és kimagaslóan nőtt a sürgősségi és az intenzív osztályok esetszáma. A szülészet-nőgyógyászaté ugyan átmenetileg csökkent, de a születések száma növekedett. A tagkórház igazgatója elmondta, a betegelégedettségi felmérés eredménye szerint minden megkérdezett beteg ismét a makói intézményben gyógyulna. Nagy Jenő a fejlesztésekről szólva elmondta: Digitális mammográfot és mobil röntgent kapott egy pályázat eredményeképp a kórház, ahol új intenzív osztályt, radiológiát alakítottak ki. A Lonovics sugárúti épületből átkerült a tüdőgondozó a kórházba, és véradóállomás is a rendelőben működik. Megújultak bizonyos rendelések, s felújították a kiszolgáló helyiségeket is. A kórház dolgozóinak létszáma nem változott. 50-60 szerződéses orvos is segíti a munkájukat.

Kallai Árpád főigazgató elmondta: közel százezer ember ellátásáért felelős a makói tagkórház, mely működése stabil, kiegyensúlyozott. A főigazgató megköszönte a városvezetésnek azt az együttműködést és a támogatást, mellyel a napi munkájukat segíti. Közölte, hogy az Egészségfejlesztési Irodában naponta 4-5-en jelentkeznek tanácsadásra, de még ugyan ennyit el tudnának naponta látni.

dsc_0841

A hozzászólók közül Weszelyné Végsheő Henrietta (Fidesz-KDNP) azt javasolta, hogy a várossal közösen tegyék rendbe a kórházi parkolót és vegyék le a még mindig meglévő a „Városi Tanács Kórháza” feliratot.

Török Miklós (Demokratikus Koalíció) képviselő a kórház ÁSZ átvilágítása negatív megállapításait sorolta, s azt kérdezte, hogy a Richter egészségnapon elnyert berendezést megvették és használják-e, illetve orvosolták-e a vizsgálat megállapításait?

Zeitler Ádám (Jobbik) arról érdeklődött, hogy alakult a kórház adósságállománya?

Farkas Éva Erzsébet elmondta, a 2017-es költségvetésben már egyeztettek, hogy a kórházi parkolót hogyan tudnák rendet tenni.

Kallai Árpád pedig válaszában közölte: létezik fejlesztési elképzelés a parkoló rendbetételére. A régi gyermekosztály helyén új műtőblokkot létesítenének, ehhez járul a parkoló fejlesztése. Addig átmeneti megoldást keresnek, s sármentes burkolatot akarnak biztosítani. – Bízom benne, hogy a betegek semmit sem érzékelnek a feltárt hiányosságokból, ez egyébként az összes magyar kórházat jellemzi. Az ÁSZ eljárásrendi problémákat fogalmazott meg, ezeket kijavítjuk – mondta. Közölte, a Weszelyné által szóvá tett feliratot maga is látta, az a további modernizálás után kerül majd le.

A főigazgató a Richter egészségnapon elnyert berendezéssel kapcsolatos kérdésre elmondta: annak beszerzése folyamatban van árajánlatokat kértek rá. Hozzátette jelentős béremelés zajlott, a szakorvosok 100 ezer forintot, s a szakdolgozók is jelentős összeget kaptak a kormánytól. A kórházak adósságállománya több száz millió forint, a makói-vásárhelyi kórház integrációjával a adósság növekedése megállt.

– A 30 napon túli szállítói állományt a kormányzat támogatással kifizetjük és a 30 napon belülit is jelentősen törlesztjük. Ez utóbbi 600 millió forintot tesz ki – közölte Kallai Árpád főigazgató.