Belföld Hírek

Érdemben segíti a kormány a nyugdíjasokat

1,6 százalékkal emelik jövőre a nyugdíjakat, új büntetőeljárási törvényt készítenek elő, meggyorsítják a polgári peres ügyeket. Míg 2010-ben 12, addig most csak 4,7 százalékos a munkanélküliség – mondta a mai kormányinfón Lázár János.

MH összeállítás

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter belenentette, hogy a kormány lezárta az új büntetőeljárási törvényről szóló vitát. 1998 után új szabályozás születik – tette hozzá. Az új eljárási törvényre azért volt szükség, mert több új kódex született az elmúlt években. Ötpárti egyeztetésre bocsátják a most tárgyalt jogszabályt. Szintén elfogadják majd a polgári perrendtartás új szabályozását – közölte. Lázár János szerint az eljárási törvények megváltoztatásának a célja, hogy gyorsabban lezárhatók legyenek az elhúzódó ügyek.

Lázár János szerint az Alkotmánybíróság tegnapi a kötelező kvótákkal kapcsolatos határozata nagyon fontos volt, mivel a magyar szuverenitásból eredő kötelezettségekről döntöttek. Az AB kimondta: amikor Magyarország belépett az Európai Unióba, akkor arra vállalt kötelezettségeket, hogy közösen gyakorolunk bizonyos ügyeket, de ez nem sértheti az ország szuverenitását. Hazánk elkötelezett abban, hogy ne legyen előírható a kötelező kvóta. a schengeni határokon nagyon szigorú zárnak kell lennie, de a schengeni belső határokat nem szabad visszahozni. 705 menekültügyi kérelmet beadott személy tartózkodik most Magyarországon – árulta el.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: az 1,6 százalékos nyugdíjemelésre azért volt szükség, mert a várakozások szerint nem 0,9 százalék lesz jövőre az infláció. Hozzátette: a nyugdíjemelések rendje nem fog megváltozni. Az idei esztendőt a magyar gazdaság és költségvetés sikeresen zárja majd, éppen ezért fair dolog, hogy minden nyugdíjas 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kap.

Lázár János ismertette, hogy jelenleg 4,4 millió ember dolgozik, miközben a közfoglalkoztatásban részvevők száma 11 ezer fővel csökkent. Ez azt mutatja, hogy egyre többen el tudnak helyezkedni a piacon. A munkanélküliség 2010-ben 12 százalékos volt, míg most 4,7 százalék. Hozzátette: az unión belül Magyarországon a második legnagyobb arányú a romák foglalkoztatása, ami nagyon jó eredmény. Elárulta azt is, hogy ötpárti egyeztetés zajlik a polgármesterek fizetéséről. Igazságos és méltányos bértáblát szeretnének számukra.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság tegnap javaslatot tett a villamos energia hatósági árának megszüntetésére. Ezt a kormány ellenzi, meg akarják védeni a rezsicsökkentést, ami a hatósági energiaárakon alapul.