Hírek Makó

Prés alá kerültek az ellenzéki képviselők

– Ne próbáljon meg egy kolbász hátán belovagolni a városlakók szívébe! – szólította fel Hadik György a mai testületi ülésen Zeitler Ádámot, utalva a Makói Csípős portál jobbikos kötődésére. Zeitler szerint az említett weblap nem a Jobbiké. Török Miklóssal pedig a Fidesz frakció nyugdíjasoknak küldött levele miatt akasztott bajszot a polgármesteri többség.

Korom András – Makó

Amilyen emelkedett adventi hangulatban kezdődött a mai makói testületi ülés, olyannyira elszabadultak az indulatok a napirend előtti felszólalások alatt.

Farkas Éva Erzsébet polgármester a Návay szoborállítással kapcsolatban megköszönte az ünnepségen résztvevők és közreműködők jelenlétét, valamint az országgyűlés és a Miniszterelnökség anyagi támogatását és ismertette Návay Albert (Návay Lajos leszármazottja) köszönőlevelét. A város első embere megköszönte Sipos Maja Flórának és családjának a makói katonasírok ellenszolgáltatás nélküli felújítását, melyet Lázár János, a térség országgyűlési képviselője levélben, ajándékkönyvvel köszönt meg. A polgármester megköszönte a példaadását, s ajándékot adott át neki. Elmondta, a város pályázott az I. világháborús emlékmű felújítására, mely jelenleg is folyik. Bízik abban, hogy a II. világháborús emlékhely felújítása is elkészül jövő őszre.

Czirbus Gábor alpolgármester a 65 éven felettiek szemétdíj kedvezményéről szólt, Toldi János (Fidesz-KDNP) szerint az adventi gyertyagyújtással megkezdődött egy olyan ünnepségsorozat, melyben a szeretetről szól.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) is köszönetet mondott Sipos Majának és családjának. Közölte, az idősek nagyon köszönik az ingyenes hulladékszállítás lehetőségét. Kádár József (Fidesz-KDNP) közölte: december 18-a 13 órakor rendezik meg a hátrányos helyzetű gyerekek karácsonyát, s szeretné, ha a rendezvényt minél több vállalkozó támogatná. Kérte a képviselői alapból is támogassák. Farkas Éva Erzsébet hozzátette, tavaly mintegy 500 gyermeket támogattak a hasonló rendezvényen. Zeitler Ádám (Jobbik) a Magyar Labdarúgás Napjának megemlékezéséről szólt. Hadik György szerint Donald Trumppal, aki meghívta Orbán Viktort, új szellem költözött a Fehér Házba. A meghívás a magyar miniszterelnök politikájának értékelését jelenti.

Török Miklós (DK) elmondta: a nyugdíjasok karácsony előtti 5000 forintos utalványokat maga is támogatta. – Hogy nem szavaztam meg a költségvetés, annak más oka volt. A forrást az előző városvezetés működésének köszönhető ipari park termeli meg, ezért semmi sem indokolja, visszataszító és törvénytelen a kísérőlevél. Ki rendelte ezt el? – kérdezte.

dsc_0833

Török Miklós képviselő

Kovács Sándor Török Miklósnak erre azt mondta: kb. két ciklussal ezelőtt ő javasolta, hogy ne csak a nyugdíjas klubokba járók részesüljenek vacsorában, ajándékban, de ez a javaslat akkor nem talált fogadtatásra. – Ez a városvezetés és képviselőcsoport azonban támogatta, így minden erkölcsi alapja megvan, hogy a kísérőlevélben ők szerepeljenek. Olyan ne firtassa ennek a jogosságát, aki meg sem szavazta – mondta

Czirbus Gábor szintén a DK-s képviselőnek riposztozott azzal: – Ön olyan dolgokról tart sajtótájékoztatót, mely ellen folyamatosan dolgozik. Lehet, hogy az „igen” gombja nem is működik. Ha politikából lenne szilveszteri bakiparádé, abba bekerülne – közölte.

Hadik György szintén Töröl Miklósnak címezte szavait: – Ne járjon az ember a napon, ha vaj van a fején! Ha nem szavazott meg valamit, akkor miért reklamál? – kérdezte, majd felszólította: Tapsolja vörösre a kezét, hogy a képviselőtársak személyesen viszik ki a városért dolgozó nyugdíjasoknak a kedvezményt.

Török Miklós viszontválaszában közölte, nem az 5000 forint miatt, hanem az átláthatatlanság és egyebek miatt nem szavazta meg a költségvetést. De a 5000 forintos juttatással egyetért. – Ha mi kerülünk a városvezetés élére valószínűleg mi is megtartjuk- mondta. – A kukával kapcsolatos rendeletmódosítást azért nem szavaztam meg, mert nem volt biztosított, hogy az idősek azt ingyen kapják meg. A nem szavazatom és az értetlenkedésem hozzájárult, hogy az ingyenes kukát a városvezetés keresztül tudta vinni a szolgáltatónál – fűzte hozzá.

Farkas Éva Erzsébet felhívta a képviselő figyelmét, hogy az önmagának mond ellent a hozzászólásaiban. – Amikor ön azt mondta, hogy az új városvezetés 1 milliárdot vett át, utána kellett volna nézni, mire használhattuk fel azt. A 750 milliós keret jelentős része lekötött volt, illetve a „zöld ház” Interreges fejlesztés fedezete volt. Ez a keret továbbra is megvan. A város lakosságának többsége a Fidesz frakciót kérte fel, hogy ebben az ciklusban ezzel a kerettel gazdálkodjon. Ön sok mindent nem szavazott meg a költségvetés nem támogatásával – mondta, s el is sorolta:

a bárányhimlő elleni védőoltást

a nyugdíjasok utalványát 3200 nyugdíjas karácsonyi támogatását

az ingyenes kukákat

az újszülöttek támogatását (bébikötvényt)

a mezőőri járulék felének eltörlését (a második felét most szavazzuk meg – tette hozzá a polgármester)

a piaci helypénz eltörlését

a beiskolázási támogatást

a Velnök utcai telkek vissza nem térítendő támogatását

a tűzifa támogatást,

a terményosztást.

– Könnyelmű kijelentéseket ne tegyünk! a Fideszes frakció, illetve, aki megszavazták a költségvetést, a makóiak érdekét képviselik – hangsúlyozta a polgármester.

Kovács Sándor képviselő szintén Török figyelmébe ajánlotta felszólalásai ellentmondásait. Felhívta a figyelmét, hogy a kormány által biztosított 10 ezer forintos vásárlási utalványokon, melyet minden nyugdíjas megkap, nem valószínű, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Vona Gábor szerepelne.

Török Miklós a fentiekre azzal reagált, ha a polgármester szerepelt volna a levélen, nem lenne probléma több ellenzéki képviselő ugyanis megszavazta a költségvetést.

Hadik György azt mondta Töröknek: – Sajnálatos, hogy olyan dolgokban szólal meg a sajtóban, melyben Önnél valami pőtyög. Kérte, nyissanak fehér lapot, hogy együtt tudjanak dogozni. Arra kérte, ha nyilatkozik a sajtóban, ne az egyéni pártérdekek kerüljenek előtérbe. Hadik bízik abban hogy ellenzéki képviselőtársa átgondolja a szerepét.

Török Miklós szerint a város nem működik ellenzék nélkül, annak pedig rá kell mutatnia a visszásságokra. – Ez a város érdeke is, nem szabad mindenkinek ugyanazt mondania. Jobbító szándékkal mondom, amit mondok – hangsúlyozta.

Farkas Éva Erzsébet arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobbító szándék valós és hiteles kell, hogy legyen. Átadta Török Miklósnak annak az okiratnak a másolatát, miszerint 2014 márciusában a kormány 5 milliárdos adósságából váltotta ki Makót. – Ha a kormány ezt nem teszi meg, semmi tartaléka sem lenne -fűzte hozzá a polgármester.

Marosvári Attila (PSZM) szerint az 5000 forintos utalvánnyal elkövetett módszer nem volt elegáns. A levélben megjelent kommunikáció azonban neki sem tetszett. – A levélben keveredett a párt és az állam, a párt és az önkormányzat. Az utalvány nem az Önök döntése volt, hanem a város költségvetéséből származott. Ha a polgármester írta volna, akkor rendben lenne. Ami ezzel csináltak, többek ártottak maguknak, mint amit használtak. (Az ötmilliárdos konszolidáció kapcsán elmondta, azelőtt az állam annak idején 461 millióval meg is csorbította a város költségvetését.) Kérte, hogy válasszák szét a párt és az önkormányzat kommunikációját.

Czirbus Gábor ismertetett egy áprilisban kelt, de névtelen levelet, mely szóvá teszi, hogy a Jobbik iroda homlokzatán pártzászló leng. A Návay szoboravatás előtt városszerte, így a Széchenyi tér 7-re is kihelyezte a város a magyar és az uniós zászlót. Ezt a Jobbik levette és visszavitte a polgármesteri hivatalba. (Üresen volt a zászlótartó, mert azt a kopjafánál szúrták le). Az alpolgármester a jobbikos Zeitler Ádám képviselőnek azt mondta: – Önöknél az a várospolitika, hogy izomból szidják a városvezetést. Milyen lehetett az Önök programja, ha csak egy listás képviselői helyet kaptak a választásokon? – kérdezte.

dsc_0829

Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője elmondta: a Jobbik helyiségbérlete csak a szobára vonatkozik, a külső homlokzattal és a zászlótartó konzolokkal, a város rendelkezik. Májusban a bérlőnek levelet is írt erről a hivatal. Azaz nem jogszerű, hogy a Jobbiknak lengenek kinn a zászlói.

Zeitler Ádám erre azzal reagált: – Vártam már, hogy mikor kerülök sorba a kiosztásban, másfél óra kellett ehhez a színházban. Bizonyára a zászló a legnagyobb probléma. Az Országgyűlés Hivatal a bérlő egy módosuló szerződés szerint. Ha ezt a szerződés aláírja a város, a zászlót bevesszük – ígérte. Hozzátette: – Az iroda bérleti szerződése a folyosói mosdóról sem szól, így azt sem fogjuk használni. Kétlem, hogy makóiak a programok alapján döntötték el, kit bíznak meg a város vezetésével. Szavaira a jegyzői iroda vezetője azt mondta: a jogsértés még akkor történt, amikor nem az Országgyűlési Hivatal bérelte. A wc pedig közös használatú helyiség.

Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) szerint rendkívül sértő és lekezelő, amit Zeitler Ádám elmondott. – A fiatal városvezetés csodálatosan végzi a munkáját. A kommunikáció helyességét a fogadtatás jelzi majd vissza. Az ellenzék munkája akármilyen áskálódó, és stílusú, hozzátartozik a munkájához. Ha mi nem is kapjuk meg a tiszteletet és az elismerését, de része a munkájuk a mi munkánknak – fogalmazott.

Kádár József utalva a Jobbik legutóbbi közleményére azt mondta: – Ha minket Vásárhelyről irányítanak, akkor Önöket Budapestről.

Toldi János azt mondta, hogy a Facebookon a megyei pártelnök és a szakértőjük által megjelentetett szövegek megalázzák az olvasóikat is. Miért keresik minden kákán a csomót? Az ellenzékiség nem azt jelenti, hogy a saját városommal megyek szemben!

Kovács Sándor szerint szomorú az az alpári és gusztustalan stílus, mely a megyei pártelnök „szájából” hangzik el. – Tartom olyan intelligensnek, hogy ez mégsem ő mondta – tette hozzá.

Hadik György visszautasította Zeitler szavait, miszerint színház lenne a testület ülése. Elmondta, hogy a makói csípős egy kolbász védjegy. – Plágium, ha ezt Ön másra használja. Komolyan gondolja, hogy ezt engedélyezzük (utalt a Jobbik hírportáljának címére). Ne próbáljon megy egy kolbász hátán belovagolni a városlakók szívébe. Nagyra becsüljük az ellenzék konstruktív javaslatait, de a testület tekintélyű kijelentéseket visszautasítom – nyomatékosította.

Zeitler Ádám szerint azonban az a megalázó és undorító, amit a testület többsége Török, és Marosvári képviselőkkel vagy a Vízművel kapcsolatban csinál. – Nem értem, hogy a Makói Csípőssel kapcsolatban miért engem szólít meg, a pártunknak nincs köze hozzá? Kérdezett vissza. (A szóba került portál működtetője a Sándor Móricz Egyesület, felelős kiadója az egyesület elnöke, azaz Kiss Attila, a Jobbik makói elnöke – a szerk.)

dsc_0811

Zeitler Ádám. Fotók: Major Zsuzsanna

Czirbus Gábor viszontválaszában azt mondta: – Önök ezt a zászló ügyet provokálják, ezt még a vak is látja. Több levelet is kaptak már ez ügyben a városházáról, de amikor szóba kerül, megsértődik. Párttársának is szóltam ez ügyben. Azzal, hogy Önök levették a város zászlaját, elmentek a falig. Kértem a jegyző urat lépjenek ebben az ügyben. A Sándor Móric Egyesület rendezvényein kinn van a Jobbik zászlója, nem értem miért nem érti az összefüggéseket. A városi ünnepségre való rászervezés az adventi gyertyagyújtásnál történt, forralt bor osztásával – közölte az alpolgármester.

Török Miklós a vele folytatott testületi vita közben (!) küldte el következő közleményét:

Reagálás az „Öngólokat rúgott a makói DK” címen a Makó Híradó hírportálon megjelent írásra

A Fidesz gátlástalanul összemossa a pártpolitikát az önkormányzat által nyújtott kedvezményekkel és ajándékokkal. Felvetődik a kérdés, hogy etikus-e az önkormányzat által adott juttatások mellé Fidesz szórólapot mellékelni? És felvetődik a kérdés, törvényes-e, hogy a Fidesz szórólapját önkormányzati dolgozók rakták a borítékba az Erzsébet utalványok mellé?
Persze szívesen megindokolom miért nem szavaztam meg ezeket az előterjesztéseket, ez azonban nem fedheti el azt a tényt, hogy a Fideszes többség csupán a propagandában és a propaganda média kiépítésében jeleskedik, városirányításban már kevésbé.
Nem szavaztam meg Makó Város Önkormányzatának 2016. évi költségvetését. A vita során a következő érvekkel támasztottam alá álláspontomat: a költségvetés szerkezete nem átlátható, alultervezettnek ítéltem meg az iparűzési adó bevétel nagyságát és nem tartalmazta a városi csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítéséhez szükséges tervezési folyamat költségeit. A hetven éven felüli makói polgároknak nyújtott év végi támogatást nem elleneztem! Úgy vélem, ha a jövőben a Demokratikus Koalíció szerepet kap a város irányításában folytatni fogjuk ezt a kialakult hagyományt. Természetesen ezt a kirekesztésen alapuló pártpolitikai agitáció nélkül képzeljük el.
Nem szavaztam meg az egyes szociális ellátásokról hozott önkormányzati rendelet módosítását sem. Ennek az indoka, hogy tisztázatlan volt az elfogadás pillanatában a hulladékgyűjtő edényzetek cseréjének mikéntje és finanszírozása. A valóságban a támogatás mértéke számszerűen csökkent, a városvezetés a támogatás elosztásának racionalizálásával érte el az igénybevételi korhatár leszállítását. Emellett eltörölte a kisebb háztartásokra vonatkozó díjak kedvezményét, vagyis a fiatalabbaknak némileg többet kell fizetniük ezentúl a hulladékszállításért.
Azt, hogy végül az önkormányzat a szolgáltatónál el tudta érni, hogy az a kisebb méretű hulladékgyűjtő edényeket az idősek részére térítésmentesen biztosítsa, személyes képviselői sikeremként éltem meg, melyhez úgy vélem szükség volt arra, hogy a hiányosságokra és a tisztázandó kérdésekre felhívjam a figyelmet.”