Hírek Külföld Színes

Katonaelődök nyomában a Doberdó-fennsíkon

Az első világháború néhány nevezetes helyszínét nézték meg az olaszországi többnemzeti gyakorlaton résztvevő magyar katonák.

Búz Csaba-Doberdó, Olaszország

A magyar katonák jelenleg az Európai Unió védelmi együttműködésébe (European Union Defence Cooperation Initiative – EU DECI) bevont nemzetek gyakorlatán vesznek részt Olaszországban és szabadidejükben látogattak el az egykori harcok emlékhelyeire.

– Doberdó a magyarok számára egy különleges fogalom. Mindig tanulhatunk a múlt eseményeiből és a csatatereken járva megérthetjük az első világháborúban lezajlott küzdelmes harcokat. Itt sokkal könnyebben át lehet élni azokat az érzéseket, fájdalmakat, amelyeket a magyar katonák írtak le leveleikben, megemlékezéseiben – mondta a helyszínen Drót László ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese.

 

navigate_before
navigate_next

A Doberdó-fennsíkon, San Martino del Carso falu határában és attól északra, a Monte San Michele csúcsain és lejtőin az első világháború idején nyolc magyar ezred harcolt, köztük a szegedi 46. gyalogezred, a debreceni 39. és a székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred. A San Martino del Carso-i templomdombon állt egy magányos eperfa, amely tanúja volt a közelében zajlott véres küzdelmeknek és doberdói fa néven vonult be később a gyalogezred, majd Szeged város történetébe. A császári és királyi szegedi 46. gyalogezred parancsnoksága kezdeményezte a hadtestparancsnoknál az állandó tűzben álló, immár elhalt fa kivágását és a szegedi múzeum részére történő elszállítását. A fa ünnepélyes búcsúztatása 1916. július 4-én történt. A dombon elültetett kis eperfa a doberdói fa Magyarországra küldésének századik évfordulóján került Olaszország földjébe Szegedről.

A közelben áll a Nagyváradi 4. Magyar Királyi Honvéd Gyalogezred emlékműve, amelyet az ezred katonái azért készítettek, hogy hozzátartozóiknak legyen hova elzarándokolni és emlékeztesse őket szeretteik szenvedéseire.

A településen található egy kis múzeum, amely a Nagy Háború idején a közelben harcolt olasz, osztrák-magyar és magyar alakulatok által a harcok során használt, a környéken talált emléktárgyakat mutatja be. A Hódmezővásárhelyről érkező katonáknak különleges pillanat volt, amikor a falu közelében megnézhették a szegedi 46. gyalogezred parancsnokságának harcálláspontját, a közelben található dolinát és az ott felállított emlékköveket.