Makó Színes

Espersit Jánosra, az irodalomkedvelő mecénásra emlékeztek Makón

Espersit János halálának 85. évfordulója alkalmából tartottak meg rendezvényeket, s megkoszorúzták a sírját is. Az előadásokon a híres makairól kiderült, hogy nem csak József Attila patrónusa, és Juhász Gyula barátja, de igazi műpártoló is volt.

Gajáta Fanni – Makó

Középiskolai vetélkedővel vette kezdetét a mai Espersit János emléknap. A makói mecénás 85 éve hunyt el, s ez volt a témája a kvíznek is. A délután folyamán Farkas Éva Erzsébet polgármester, Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató, Péter László professzor, Tamás Sándor, illetve a József Attila Városi Múzeum munkatársai koszorúzták meg Espersit sírját a római katolikus temetőben.

navigate_before
navigate_next

Ezt követően emlékkonferencia következett a múzeumban. Nátyi Róbert művészettörténész Tornyai János festészetéről beszélt. Mint elmondta: Espersit János szoros barátságot ápolt Tornyaival, köztük közel 45 levezés zajlott le.

– Nagyon jól tudjuk, hogy ennek a makói polgárnak milyen fontos mecénás szerepe volt, nem csak Tornyai, hanem a 20. századi modern művészet kapcsán – fogalmazott Nátyi.

dsc_7850

Tamás Sándor, a Pro Bartók Társaság megalapítója és elnöke Bartók Béla és Espersit gyerekkori barátságról tartott előadást. Mint kiderült, mindketten Nagyszentmiklósról származnak, innen ered a kapcsolatok.

– Miután mindketten elkerültek a településről, ez a barátság megszakadt – tudtuk meg Tamás Sándortól.

dsc_7861

Péter László professzor Espersit János irodalomkedvelő oldaláról mesélt az érdeklőknek. Elárulta, hogy nagyon szoros kapcsolat fűzte Juhász Gyulához, akinek verseit véleményezte is. Emellett Juhász Gyula mutatta be József Attilának is, s amíg Makón tartózkodtak a költők, többször is összejártak elmélkedni.

dsc_7868

Ezen a napon bemutatták az „Ölel szeretettel Jankó de Tornyai” című kötet, amelyet Kőszegfalvi Ferenc szerkesztett és a Makói Múzeumi Füzetek sorozatához tartozik.