Makó Sport Színes

Katus Attila: a legjobb sport, amit magunk végzünk

Katus Attila az őszi roadshowján mintegy ezer embert mozgatott meg, még edzői pályafutása alatt megszámlálhatatlant. Az országjáró turnéjának a célja az, hogy személyesen tudjon találkozni az emberekkel. Makón is ezt tette.

Gajáta Fanni – Makó

„Négy ország, húsz helyszín” ez olvasható Katus Attila őszi roadshowját hirdető plakáton. A turné Makóra is eljött, ugyanis az edző jó kapcsolatot ápol Rozsnyai Renátával, akinek fitnesz terme van a városban. Katus elmondta, az őszi országjárással azt tűzte ki célul, hogy minél több emberrel tudjon találkozni személyesen.

dsc_7532

– A médián keresztül az ember mond egy-két tanácsot, okoskodik, adott esetben bemegy egy reggeli műsorba, ahol beszélgetünk a szakmáról. Aztán van egy-két bulvármegjelenés, ami alapvetően hülyeség, s ezt mindenki tudja, hogy egy cirkusz a népnek. Az ember szeretné megmutatni önmagát, a szakmaiságát. Ezek az alkalmak akkor jöhetnek létre, ha van rá megfelelő idő, keret és tér is – fogalmazott az edző.

Katus Attila szerint az a legjobb sport, amelyet mi magunk végzünk. Az órájához jó felszerelés kell, s egy tornáznak egy jót. Megszámlálhatatlanul sok embert mozgatott meg, nőket, férfiakat és gyerekeket is. Úgy véli, az emberekben az önbizalomhiány okoz gátlásokat, s ez abból fakadhat, hogy nem tesztelik le magukat.

dsc_7548
A makói órájára is sokan mentek el.

– Sportolóként tudom mondani, ha valaki elkezdi a szaltót gyakorolni, utána mindenki meg tudja csinálni. Persze, nem 80-90 éves korban kell belekezdi. Futni is sokan tudnak, ha csinálják. Gyakorolni kell, s utána az ember rájön, hogy semmivel nem kevesebb, mint a többiek. Ugyanazok vagyunk, csak a szorgalom teszi a különbséget – tette hozzá Katus. Nem csak a nőkben, hanem a férfiakban is van egyfajta elvárás, nagyobb is, mint a gyengébbik nemnél. Számára sokkal fontosabb, hogy helyes testtartása legyen az embereknek, hiszen az egészségnek is jót tesz.

Roadshowja keretén a mozgás mellett nagy hangsúlyt kap a beszélgetés is. Az egyórás izzasztó torna után az egészséges táplálkozásról, a szakmáról és a motivációról is szeret társalogni a résztvevőkkel. Persze, a makói helyszínen is sokakkal az óra előtt is csevegett.

dsc_7588

Az edző nem először járt Makón: a Richter Egészségváros programján is már megmozgatta a makóiakat. Bár csak egy könnyebb óra volt, mivel sokan utcai ruhában álltak be a tornára. Hozzátette, akkor nem az volt a legfontosabb, hogy mindenki izomlázzal térjen haza, hanem a mozgás szeretetének visszahozása volt.

S hogy mit ajánlj azoknak, akik úgy döntenek, elkezdik a mozgást? – Ami nagyon fontos, hogy inkább kevesebbet, mint többet. Nem kell hirtelen csodákat várni, hanem kezdjünk el adni magunknak. Nem feltétlenül kell életmódot váltani. Számomra ez egy 180 fokos fordulatot jelent – árulta el Katus.

dsc_7518

– Életmódot változtatni kell, s ha azt megszoktuk, tovább csavarjuk azt a citromot. Ezek pici dolgok is lehetnek: többet alszunk, minden étkezéshez eszünk zöldséget és/vagy gyümölcsöt, több folyadékot iszunk. Átgondoljuk, hogy min érdemes stresszelni, rendezzük a kapcsolatainkat, többet vagyunk a szabad levegőn és a napsütésen, beiktatunk egy 20 perces pihenőt a nap folyamán, ahol pihentetjük az elménket. Reggeli bőségesebb, vacsora kevesebb. A testmozgás pedig fokozatosan iktatjuk be az életünkbe, minél többet és többet mozgunk. S a legfontosabb, hogy adjunk időt magunknak, a testünknek!