Kék hírek Makó

Kártérítést fizettek a székházban törő-zúzó makói fiatalok

Tavaly év végén harmincan-negyvenen törtek-zúztak a Jobb Makóért Egyesület Deák Ferenc utcai irodájában, némi szeszek elfogyasztását követően. Közülük a rendőrség 6 fiatalt azonosított, 5 ellen tudott eljárást indítani. Azok 120 ezer forintot fizettek kártérítésként.

Korom András – Makó

– Kiderült, hogy az egyik fiatal hívta a másikat, az a harmadikat és így tovább a székházunkba, majd ott némi alkohol elfogyasztása után törni-zúzni kezdtek – árulta el Weszely Tamás, az egyesület elnöke. Mint mondta, a rendőrség a fiatalok közül 6-ot azonosított, de csak azért 5 ellen indított eljárást, mert a hatodik külföldön tartózkodik.

Mint arról idén januárban beszámoltunk: a Jobb Makóért Egyesület elnöke december végén az épület állapotát szerettek volna felmérni egy tervezővel, mivel azt szeretnék felújítani. Ahogy beléptek a házba azonnal észrevették, hogy oda betörtek. Az udvart tucatnyi cigarettacsikk, üres üveg és pohár borította. A szobák ajtóit feltörték és a berendezéseket megrongálták. Az emeleten ablakokat törtek be, a falakat összerugdosták, az egyik ajtót pedig úgy berúgták, hogy a fal is megrepedt.

navigate_before
navigate_next

A rongálás, Gajáta Fanni archív fotóin.

Ezek mellett feltörték a Jobb Agyféltekés rajzosok irodáját, a Lungo Drom Irodában pedig az egyik heverő lábát is kitörték. A földszinten a mosdók ajtóit törték be és székeket zúztak össze. Az italok egy részét sikerült szétlocsolniuk. Kiégették asztalt tönkretették a pályázati pénzből beszerzett csocsót. A MENYUKÉ szekrényét, amelyben a felszereléseiket tartották megpróbálták felfeszíteni.

Weszely Tamás a feljelentést azonnal megtette. A vélhető elkövetők elkövette egy hibát, egy táskát hagytak a helyszínen. Az elnök szerint a kár több mint 400 ezer forintra is rúghat.

– A rongálók jól szituált tízen-huszonéves fiatalok voltak, derült ki a rendőrség vizsgálata során – mondta az elnök, aki hozzátette, az öt azonosított fiatal – bírósági közvetítői eljárás eredményeképpen – a kár mintegy harmadát, 120 ezer forintot már megtérített a bírói . Volt olyan közöttük, akinek emiatt el kellett adnia a motorját.

Az egyesület elnöke úgy tudja rendőrség a vizsgálatot egyelőre csak felfüggesztette, de nem zárta le, így lehet, hogy további tettesek személye is ismertté válik.