Makó

Hogy a fenében fogható a városi tévé?

Ezt kérdezte egy elkeseredett néző a Makói Városi Televízió, a műsornézés rejtelmeit megvilágító Korona szállóbeli fórumán. A Telekom műsor továbbítása felgyorsítása érdekében aláírásgyűjtés is folyik.

Korom András – Makó

A régi televíziókhoz, vagy az 5 évnél idősebb lapostévékhez, ha valakinek nincs kábeltévéje vagy IPTV-je, egy kb. ezer forintba kerülő szobaantennára, s egy 8-10 ezer forintos média konventerre van szüksége. Akinek 5 évnél újabb lapostévéje van, de nincs kábeltévé, vagy IPTV hozzáférése, egy szobaatennára, ha IPTV előfizetése van az Invitelnél, akkor zavartalanul nézheti a városi tévé adását, ha Telekomnál van IPTV-je akkor csak reménykedhet, hogy jövőre ott is látható majd a műsor. Mindez azon a ma este a Korona kávézójában rendezett mintegy tucatnyi érdeklődőt megmozgató fórumon derült ki, mely célja az volt, hogy segítséget adjon a makóiaknak, akik egy része a digitális átállás óta nem tudja különböző okok miatt fogni a helyi tévé műsorát.

dsc_0396

Hogy a dolog nem egyszerű, azt Kisistók Tímea, a tévé ügyvezetője azzal érzékeltette, hogy a két IPTV szolgáltató illetésekét is szerette volna szembesíteni a problémákkal, ám az Intivelnek csak decemberben lett volna jó (igaz erre a szolgáltatóra nem érkezett panasz a tévéhez), a Telekom pedig többszöri levelezés után csak az ígérte meg, hogy januártól közvetíti majd előfizetőinek a műsort.

dsc_0391

Czirbus Gábor alpolgármester, Kisistók Tímea és Biczók Norbert

Persze ennél egy kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen az ügyvezető elmondta, amikor szembesültek az utóbbira tett panaszokkal, a Telekom a makói irodájához küldte az ügyfeleket, vagy azt kérte a 1412-es számot hívják. A makói irodában pedig a tévé munkatársainak is azt mondták, hogy nem megfelelő jelet kapnak a tévétől, illetve országos hiánycikk a szolgáltatás vételéhez szükséges eszköz. Arra a kérdésre, hogy mit kérne a szolgáltató, hogy a makói műsorok bekerüljenek az IPTV-csomagba, pedig már milliókról volt szó.

dsc_0390

Gyűlnek az aláírások

A megjelent érdeklődőknek egy hagyományos és egy digitális vételre képes (azaz 5 évnél fiatalabb lapostévén is bemutatta Biczók Norbert, a városi tévé munkatársa, hogy kell azokat hangolni, illetve mi is kell, hogy fogható legyen velük a műsor.

dsc_0393

Biczók Norbert kezében alig látszik a digitális tévéhez való szobaantenna

Az esten is zajlott az a civilek által kezdeményezett aláírásgyűjtés, mellyel a makóiak a Telekomot próbálják rávenni a városi tévé műsorának mielőbbi továbbítására. Ezt az ügyvezető december 15-én juttatja el a cég vezetőihez.

A fórumon arra is erős igény jelentkezett, hogy az önkormányzati újságba ugyanúgy kerüljön be a tévé részletes műsora, ahogy az Buzás Péter idején benne volt a “zöldújság”-ban.

Mint arról korábban beszámoltunk a digitális átállás óta nem csak a környékbeli települések nagy részén nem fogható a Makói Városi Televízió szórt adása, de még Makó egyes területein sem.