Makó Színes

Szombat esti örömzene a Koronában – galéria!

Kellemes, érzelemgazdag, olykor pedig táncra hívó dallamok csendültek fel Makón, a Korona dísztermében – mindezekért a (hangulat)felelősséget a most debütáló M’Club Singers, a WOX zenekar és a Maros-parti Deák Big Band vállalta magára…

Oláh Nóra – Makó

A makói Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar néhány extrán dalos kedvű tagja két évvel ezelőtt elhatározta, hogy valami más műfajban is kipróbálja ambícióit. Egészen pontosan egy közös horvátországi nyaralás tengerparti, naplementés, együtt-éneklős hangulata adta meg az alapötletet, amelyet azután tett követett. 2014. szeptember 9-én már meg is tartották első próbájukat.

Az azóta folyamatosan bővülő létszámú társaság egyértelműen a könnyűzene felé vette az irányt, ott is a közismert, ugyanakkor a fajsúlyos és igényes, melódiákat kereste és találta meg magának. Persze még hosszú út vezetett az első saját koncertig, hiszen nemcsak rálelni kellett a csapásra, hanem hosszas gyakorlással tapasztalatot, jártasságot is szerezni ezen a választott úton.

Ezen az elő-adventi hangversenyen hű segítőtársakra is talált a debütáló acapella csoport. Egyikük az ugyancsak 2014-ben alakult WOX zenekar, mellyel nem is annyira új az együttműködés, hiszen a zenészek egyik korábbi fellépésén már részt vett az M’ Club Singers. A hét tagú együttes hitvallásának hármas pillére – Isten, haza, emberi kapcsolatok – garantálja az értékteremtő, mélyebb gondolatokat hordozó muzsikát. A most egy szűkebb kamara formációval szereplő zenekar nemcsak kísérte a kórust, hanem önálló műsorblokkal is bemutatkoztak a Korona közönségének.

navigate_before
navigate_next

A másik közreműködő csapattal még nagyon új keletű az együttműködés, bár a koncert sikere mindenképpen a további együttműködés felé terelgetheti a résztvevőket. Ők ugyancsak egy saját zenecsokorral kedveskedtek hallgatóságuknak, ezzel is gazdagítva a koncert hangzásvilágát. A Maros-parti Deák Big Bandet egykori és jelenlegi tanítványaiból verbuválta az ismert fúvóskarnagy és zenepedagógus, Deák Sándor. A ’20-as és ’30-as évek klasszikus felállását idéző, fúvósokra és ritmusszekcióra épülő zenekar a dixieland és a könnyűzene műfajából válogatta össze műsorát.

Az M’ Club Singers ezen a bemutatkozó koncerten nem bízta a véletlenre a sikert. Előadásukban egymást váltották a népszerűbbnél népszerűbb melódiák: a Westlife száma (You Raise Me Up) magyar szöveggel csendült fel (Mit ér egy hang…), majd néger spirituáléra váltottak. Karl Jenkins maga alkotta szavakból összeállított Adiemus című dala még „hagyományos” hangszerkísérettel szólalt meg, ám a Cup Song-ban már a poharak adták a ritmust.

Az Apáca show című film is megelevenedett egy közkedvelt boogie-woogie erejéig, sőt a napokban eltávozott Leonard Cohen szintén méltó emléket kapott legismertebb dalával, a Hallelujah-val…

Az eddigi legnagyobb eurovíziós sikert arató magyar sláger, a Kinek mondjam el vétkeimet… stílusosan szóló produkcióban hangzott el – Friderika dalát Dányi Beáta adta elő, Tóth Zsolt kíséretével. A Kabaré musical betétdala ugyanakkor már a népes közönséget is aktív közreműködésre sarkallta, ritmikus taps formájában.

De nem hiányozhatott a zenei hitvallásnak is beillő ABBA szám, a Thank you for the music, hiszen a magyarra fordított jelmondat (Köszönöm a zenét…) a koncert plakátján is helyet kapott. Az M’ Club Singers végül a meghitt, elcsöndesedésre késztető Silent night-tal búcsúzott…