Hírek Makó Színes

Száz adventi koszorún gyújtották meg az első gyertyát

A Szent István Király templom szombat esti szentmiséjében száz adventi koszorút áldottak meg.  Fellobbant az első lila színű gyertya lángja az adventi koszorúkon, ezzel négyhétnyi várakozás kezdődik a keresztény hagyományok szerint Krisztus születéséig, karácsonyig.

Szabó Anita-Makó

– Új út kezdődik, advent szent időszaka. Virrasztó, éber magatartással kell őriznünk ezt a most fellobbanó pici lángot, hogy Krisztus megszülessen a szívünkben Karácsonykor. A négy gyertya jelképezze a csendet, a másik meghallgatását, a türelmet és a hűséges várakozást – fogalmazta meg az időszak lényegét Pálfai Zoltán plébános atya.

Az advent szó Úrjövetet jelent, és a karácsonyt megelőző négy hetet jelenti; első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete is. Ennek az időszaknak a liturgikus színe a lila, amely a bűnbánat jelképe. Ezért található az adventi koszorún három lila gyertya és egy rózsaszínű, ez utóbbit a harmadik, az örömvasárnapon kell meggyújtani. Advent időszakához számos szép hagyomány kapcsolódik, ilyenek a hajnali szentmisék, a böjt, a betlehemezés szokása, és a jótékonykodás.

navigate_before
navigate_next

Majoros Márton (SZIGNUM) fotói

Advent első hétvégéjén a plébániához tartozó családok és a SZIGNUM diákjai kézműves foglalkozáson koszorúkat készítettek. Ezeket a szombati szentmisén áldották meg a templomban, amelyek mindegyikén fellobbant az első lila színű, hitet jelképező gyertyaláng.

A makói Szent István Király plébánia számos lehetőséget kínál a Karácsonyig tartó időszak bensőséges megéléséhez; hétköznaponként reggel 6 órától rorate misék lesznek, lelki gyakorlatba, Szállást keres a Szent Család kilencedbe és idősek karácsonyába lehet bekapcsolódni. Két koncertre is sor kerül adventben; 3-án, szombaton este a városi vegyeskar, 19-én, hétfőn este pedig Szováta kórusa lép fel. Mindkét előadás fél 5-kor kezdődik majd, és az összegyűlt adományokból helyi, rászoruló családokat ajándékoznak meg.