Hírek Térség

Rengetegen mentek el az apátfalvi egészségszűrésre

Szűrővizsgálatokat rendezett az apátfalvi cigány önkormányzat közösségi házában ma délelőtt. Előzetesen, közel 50-en iratkoztak fel, hogy megvizsgáltassák magukat. Az Egészség Fejlesztési Iroda munkatársai vérnyomást, vércukor-, és koleszterinszintet is mértek.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Nagy volt a tömeg az Apátfalvi Cigány Nemzetiség Önkormányzat közösségi házában, ugyanis délelőtt különböző egészségfelmérési vizsgálatok folytak.

– A márciusi a makói kórház fejlesztéséről szóló lakossági fórumon fordult kéréssel Károlyi Sándor a kórház főigazgatójához, Kallai Árpádhoz, hogy ez a mai nap létrejöhessen – tudtuk meg Szekeres Ferenc polgármestertől.

dsc_7491

Az Egészség Fejlesztési Iroda munkatársai többféle szűrővizsgálatokat készítettek, mint a vércukor- és koleszterinszint mérése, testsúly, testmagasság és testtömeg index meghatározása, érszűkület rizikóvizsgálat és anyajegy vizsgálat. Bakáné Nagy Gyöngyi védőnőtől megtudtuk, a kisebbség fokozattan veszélyeztette egyes betegségekre, ezért is fontos, hogy részt vegyenek ilyen szűréseken. Mivel gyakori a dohányzás a körükben, ezért az érszűkület rizikófaktora magasabb náluk.

dsc_7493

– A cigány önkormányzatnak egy kidolgozott terve van arra, hogy a cigányok egészségügyi helyzetét javítsuk. A roma férfiak 12 és fél évvel, míg a nők 11 és fél évvel élnek kevesebbet, mint az átlag. Ez arra sarkalja az önkormányzatunkat, hogy ha a lehetőség engedi, prevenciós programokat szervezünk a közösségnek – tudtuk meg Károlyi Sándortól. A Cigány Nemzetiség Önkormányzat elnöke hozzátette: az EFI-vel jó kapcsolatot ápolnak, például terhességi tanácsadáson is részt vehettek az anyák.

dsc_7489

– Egy félmérés alapján megtudtuk, hogy milyen gyakori betegségekkel fordulnak elő a kisebbség körében: ezek a korai halálozáshoz vezető a légúti betegségek, a szívkoszorúér érelmeszesedése és a vesebetegségek, amely különösen a nők között fordul elő – tette hozzá az elnök. – Ezek a szűrések azt szolgálják, hogy kiszűrjük és megelőzzük a betegségeket.

dsc_7494

A lakosságnak is könnyebbséget jelent, ha helybe érkezik egy szakrendelés. Juhász Ibolya elárulta, akár az egész napját elveszi, ha Makóra kell mennie valamilyenvizsgálatra. Ma csontsűrűség, érszűkület vizsgálaton, koleszterinszint- és vérnyomásmérésen vett részt.

– Sokkal jobb, hogy csak ide kellett eljönnöm és nem kellett utazgatnom – tette hozzá az asszony. – Amikor csak lehet, elmegyek szűrővizsgálatokra, évente többször is. Nagyon fontos, hogy bármilyen betegséget időben ki tudnak mutatni.