Makó Színes

Szabadidőközpont lehet a Páger moziból

A helyi civil szervezetek és egyesületek számára is használható kulturális és szabadidő központot tervez a 2007-ben bezárt Páger mozi helyére Makó. A tegnapi képviselő-testületi ülésen ezért szavazták meg, hogy az a Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nkft. telephelye legyen.
Korom András – Makó

Farkas Éva Erzsébet polgármester áprilisban a városi gazdasági és munkaprogramról szólva elmondta: a 2020-ig mutató program során erősíteni kívánja a város a civil szervezeteket, bűnmegelőzési programot indít, de nem maradnak el az abszolút kézzel fogható fejlesztések sem: így egy-két éven belül szeretnék elindítani a csipkesori sétány, illetve a Páger mozi és rendezvényház felújítását.

Nos ez utóbbi része az, hogy a volt mozi és a vele egy épületben, de külön helyrajzi számon nyilvántartott egykori központi konyha épülete ezentúl a Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nkft. telephelye. Az, hogy a Páger mozi épületrésze, azaz a József Attila utca 1. a város tulajdonába került, hosszú pereskedés végeredménye.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a 2000 négyzetméteres, a 2013-as becslések szerint mintegy 100 millió forintot érő Páger mozi épületét annak idején a helyi ipartestület építette, az ingatlant az 1940-es évek végi, ’50-es eleji államosítási hullámok idején vették el a szervezettől, hogy azt követően egészen a rendszerváltást követő évekig állami tulajdonként működtesse az egykori Csongrád Megyei Moziüzemi Vállalat.

Az első szabad választások után felálló, Sánta Sándor polgármester vezette testület döntött arról, hogy az ipartestülettől annak idején az állam által ellopott mozit visszaadja eredeti tulajdonosának. Az ugyanis a kárpótláskor nem igényelte vissza azt. Az erről szóló megállapodás azonban kikötötte, hogy a mozit továbbra is filmszínházként kell használni, amennyiben ez a feltétel nem teljesül, a mozi tulajdonjoga visszaszáll a makói önkormányzatra. A Páger mozi működése azonban az utolsó évben azaz 2007-ben 2 millió forint veszteséget hozott, s az sem segített a bevételek növelésében, hogy ott még kávézót is működtettek. Így az ipartestület végül bezárta.

A város és az ipartestület között bírósági eljárás lett a mozi tulajdonjogával kapcsolatban, Ezt első fokon az ipartestület, másodfokon azonban a város nyerte meg. A fellebbezés miatt került az ügy a Kúria elé, mely 2013-ban mondta ki az immár megfellebbezhetetlen döntését: azaz az épület tulajdonjoga a városra szállt át.

A Buzás Péter vezette önkormányzat terve éveken át az volt, hogy olyan befektetőt keresnek, mely valamilyen turizmushoz kötődő célra hasznosítaná az egykori filmszínház épületét. A néhány korábbi érdeklődő abban éttermet, mások bowling-pályát, de olyan is akadt, aki, outlet-bevásárlóközpontot és kismozit akart is kialakítani. A 2014-es helyhatósági választásokig azonban ilyen nem akadt. A mozit is végül a Hagymaházban nyitották meg.