Kék hírek

27 milliós telefonszállítmányt foglalt le a NAV – videóval

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) munkatársai ideiglenes biztosítási intézkedésként 355 darab okostelefont foglaltak le 27 millió forint értékben egy EKÁER ellenőrzésen. Lefoglaltak még 640 doboz adózatlan cigarettát is, valamint költségvetési csalás miatt eljárást indítottak.

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai egy mobiltelefonok kereskedelmével foglalkozó budapesti céget ellenőriztek. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a 2015 nyarán alakult társaság a benyújtott okmányok alapján EU tagországokból szerez be mobiltelefonokat, amelyeket Csehországban értékesít. A csatolt számlák szerint a cég kizárólag két telefonmárka eladásával foglalkozik, azonban beszerzései között számos más gyártó terméke is szerepelt. A nyilvántartások alapján a vállalkozásnak jelentős árukészlettel kellett volna rendelkeznie, amit azonban a revizorok a helyszínen nem találtak. Az adóellenőrök megállapították továbbá, hogy a gazdasági társaság elmulasztott bevallani és megfizetni több mint 27 millió forint általános forgalmi adót.

A NAV felvétele.

Az EKÁER adatokból az ellenőrzés során kiderült , hogy egy szegedi címre éppen egy szállítmány tart. A NAV pénzügyőrei már az M5 autópályán figyelemmel kísérték a járművet és a szegedi lerakodási helyen várták. A csomagokból összesen 355 darab, különféle márkájú mobiltelefon és egyéb mobileszköz került elő.

A NAV az adótartozás megfizetésének kockázata miatt ideiglenes biztosítási intézkedésként lefoglalta a telefonszállítmányt. Az eredményes ellenőrzést követően a pénzügyőrök átvizsgálták a helyszínen lévő raktárhelyiséget is, ahol összesen 640 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát is találtak. A pénzügyőrök az előkerült cigarettát lefoglalták, valamint a pénzügyi nyomozók költségvetési csalás miatt eljárást indítottak.