Belföld Hírek

Lázár: 40 százalékkal emelkedhetnek a bérek

A következő években 40 százalékkal emelkednek a bérek, jövőre 13-14 százalékkal csökkennek a járulékok, s automatikusan emelkednek a szociális juttatások a minimálbér-emelés révén – mondta a mai kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Más témákról is szó esett.

MH összefoglaló

A legjelentősebb minimálbér-emelés 1998-2002 között volt, de a mostani is ehhez fogható – közölte Lázár János. Hangsúlyozta, a mostani a munkáltatókkal a járulékokról és a béremelésről szóló megállapodásra azért volt lehetőség, mert a magyar gazdaság megerősödött. Míg Európában nem tiszták a gazdasági viszonyok, addig nálunk alapjaiban rendben van a költségvetés, és stabilak a növekedési kilátások. A béremelés mellett adócsökkentés is lesz jövőre, 25 év után megkezdődött a járulékcsökkentés, a terveink szerint 13-14 százalékra akarjuk csökkenteni a járulékfizetés mértékét – mondta Lázár János. Úgy vélte radikálisan csökkenthető a járulékfizetés mértéke. A minimálbér-emelés révén automatikusan emelkednek a szociális juttatások is. Lázár János szerint az adócsökkentés a béremelés feltételét biztosítja. A politikus ismertette a mai bérmegállapodás főbb számait. A járulékok csökkentése egészen 2022-ig folytatódni fog.

– Ez egy teljesíthető vállalás, ezekkel a számokkal a 40 százalékos béremelés biztosítható a következő években – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: a versenyképességet nagyban javítja, hogy 9 százalékos lesz a nyereségadó. Nemzetközi összevetésekben is versenyképes lesz a magyar szabályozás. Kiemelte, miközben 2010-ben az államadósság 85 százalék volt, míg most csak 74, a gazdaság főbb adatai jobbak, mint 6 évvel ezelőtt.

A betelepítési kvótával kapcsolatban közölte: Magyarország csak olyan megállapodást fogad el, ami nem írja elő a kötelező betelepítést, mely megerősíti a határokat, a schengeni belső határok esetében nem érvényesülhet semmilyen korlátozás és a szolidaritás nemzetállami hatáskörbe tartozik.

Elmondta, hogy a kormány tegnap újabb 53 milliárd forintos kiadást hagyott jóvá a határvédelemre. A biztonsági határzár elrendelése óta 150 milliárd forint ment el erre a célra. Közölte készül az új büntetőeljárási törvény, és mintegy 1300 milliárd forint uniós pénz áll a vidékfejlesztés rendelkezésére. Tavaly szeptemberben indult el a vidékfejlesztési program, de a teljes forrásnak a 76 százaléka már meghirdették. Még 1000 milliárdnyi uniós pályázati kiírás fog megjelenni az idén. Jövő nyárra pedig a teljes kiírást lezárják.

Lázár János a paksi tiltott állami támogatásról azt mondta, hogy ebben az ügyben közeledtek az álláspontok, így ez az eljárás decemberben lezárulhat. Ha ez megtörténik, akkor megkezdődik az orosz hitel lehívása – tette hozzá azzal, a magyar állam folyamatosan vizsgálja, hogy az orosz hitellel szemben vannak-e versenyképesebb alternatívák. A mostani felminősítés után meg kell vizsgálni, hogy vannak-e jobb konstrukciók – mondta.