Hírek Külföld

Magyar katonák Olaszországban

Öt nemzet részvételével november 21-én megkezdődött a „EUROPEAN WIND 2016” elnevezésű gyakorlat az olaszországi Gemona del Friuliban.

Búz Csaba-Olaszország

A kéthetes gyakorlat célja, hogy az Európai Unió védelmi együttműködésébe (European Union Defence Cooperation Initiative – EU DECI) bevont nemzetek összehangolják eljárási módszereiket és egy megmérettetésen számot adjanak a műveleti képesség eléréséről.

Az EU DECI megvalósításának lehetőségét Olaszország vetette fel, amely az Adriai-tenger környezetében található országok mélyebb katonai együttműködésének előmozdítására irányul, a régió stabilitásának, biztonságának megerősítése érdekében. Az olasz- szlovén- magyar Többnemzetiségű Szárazföldi Kötelék (MLF – Multinational Land Force) bázisán megalakított EU DECI harccsoporthoz további két nemzet Ausztria és Horvátország csatlakozott.

navigate_before
navigate_next

A gemonai főtéren megtartott megnyitó ünnepségen a nemzetek lobogóinak felvonása után a gyakorlat vezetője, Marcello Bellacicco vezérőrnagy köszöntötte a résztvevőket: – A világban számos különböző krízishelyzet van, amire nehéz megoldást találni. Mi vagyunk a nemzetközi közösség katonai része és számunkra semmi sem lehet bonyolult. Katonák vagyunk, és a célunk az, hogy mindig készen álljunk szolgálatunk ellátására. Ez a gyakorlat azért fontos, mert reményeim szerint két hét után kijelenthetjük majd, hogy készen állunk. Biztos vagyok benne, hogy elérjük a gyakorlat kitűzött céljait – mondta a tábornok.

A többnemzeti harccsoporton belül – így a mostani gyakorlaton is – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái mellett az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ katonái is különböző beosztásokat látnak majd el.