Kék hírek

Nejlonzacskót húzott a fejére az ámokfutó rabló

B. J. munka után hazament, majd magához vett egy kést azzal, hogy pénzt szerez. Három dohányboltban is próbálkozott, de kettőből elzavarták. Most – nem jogerősen – 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

MH

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta B. J. gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy múlt szombaton a munkából hazaérve, a lakóhelyén magához vett egy kenyérvágó kést, valamint egy nejlonzacskót és azzal a szándékkal indult el kerékpárral otthonról, hogy valamilyen módon pénzt szerez.

13 óra 46 perc körüli időben a Víztorony téren lévő Nemzeti Dohánybolt mellett lévő buszmegállónál a kerékpárját letámasztotta, a nála lévő nejlonzacskót a fejére húzta, majd bement az üzletbe, ahol elővette kését, amit eladó felé tartott. Felszólította az eladó hölgyet,hogy adjon a részére dohányterméket, majd amikor az közölte a vételárat, a gyanúsított kijelentette, hogy fizetni nem akar, ellenben kéri az aznapi bevételt. Az eladó azonban a kasszát nem nyitotta ki. Ezt követően belépett egy vevő, aki az eladóval együtt távozásra szólította fel a gyanúsítottat, aki ennek hatására szándékával felhagyott, és elment az üzletből.

Ezután nem sokkal a gyanúsított egy másik, a Csillag téren lévő dohányboltba tért be. Az ott tartózkodó eladó megkérdezte tőle, hogy mit parancsol, mire közölte, hogy pénzt és cigarettát kér, miközben elővette a nála lévő kést és az eladó felé tartotta. Az eladó erre felszólította, hogy távozzon, különben megnyomja a pánikgombot vagy kihívja a rendőrséget. Az üzletben lévő másik személy és az eladó együttesen próbálták a gyanúsítottat távozásra bírni, aki végül elhagyta a helyiséget.

Ezt követően néhány perccel a gyanúsított egy Budapesti körúti dohányboltba ment be, majd a nála lévő kést szintén az eladó felé tartotta és a kasszában lévő pénzt követelte. Az eladó közölte, hogy a bevételt nem adja oda, mire a gyanúsított inkább három doboz cigarettát követelt, miközben egyre közeledett az eladó felé és még a pult kihajthatós ajtaját is elkezdte kinyitni. Az eladó mindennek hatására odaadott a gyanúsítottnak 3 zacskó dohányt, összesen 10 ezer 650 forint értékben. A gyanúsított a terméket magához vette és az üzletből távozott.

A bíróság álláspontja szerint az anyagi gondokkal küzdő gyanúsított kiemelkedő tárgyi súlyú (5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményeket látszik megvalósítani, ezért megalapozottan lehet arra következtetni, hogy a hatóságok elő megszökne vagy elrejtőzne, illetve a bűncselekmények sorozatos elkövetésére tekintettel újabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményt követne el, ezért előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen 30 napra elrendelte a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, rablás bűntettének, illetve annak kísérletének megalapozott gyanúja miatt. A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.