Színes Térség

Megújult az apátfalvi vőfély síremléke

Apátfalván a hagyományőrzés fontos szerepet kap a mindennapokban. Kardos István kiemelkedő szerepet játszott az apátfalvi tradíciók kialakulásában. A tiszteletére a helyi önkormányzat felújította a vőfély síremlékét.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Az apátfalvi önkormányzat nagy tisztelettel adózik Kardos István és munkássága előtt. Az egykori vőfélynek köszönhetően nem csak hagyományok és táncok jöttek létre, hanem Apátfalva hírét öregbítette és tovább is vitte a határon innen, s túl.

dsc_7091

Kardos István nevét máig őrzi a helyi néptánccsoport, amely Csenteri Andrea irányításával működik. A Kardos István Néptánccsoport és Hagyományőrző Kör vezetője megemlékező beszédében megismertette Pista bácsi életét, s hogy ki is volt ő.

dsc_7083

– Sajnos én Pista bácsit személyesen nem ismertem, de gyermektáncosként a temetésén jelen voltam. Kezdőtáncosként annak idején elsőként a dél-alföldi táncokat ismertem meg, külön kiemelve az apátfalvi mozdulatokat, melyek Pista bácsitól eredtek. A ’90-es években, mikor Nagy Alberttel együtt kezdtünk tanítani, azt mondta nekem: „Andrejám, ha majd csoportod lesz, ez legyen az első, amit megtanítasz, és sose felejts el, ki volt Kardos István”. Én így tettem – fogalmazott Andrea.

dsc_7105

A megemlékezés után közösen énekelték el Pista bácsi kedvenc nótáját, a „Csak még egyszer húsz esztendős lehetnék” című dalt. Ezt követően Jánosi Szabolcs plébános megszentelte a helyi önkormányzat által felújított síremléket.