Belföld Hírek

Miért tévesztik meg az embereket?

Ezt a kérdést tette fel ma a parlamentben a szocialista  Gúr Nándor képviselő. Lázár János válaszában közölte a kormány célja a minimálbér emelés mellett a nyugdíjak vásárlóértékének megtartása is. (A képen a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő. MTI Fotó: Kovács Attila)

MH-MTI

Gúr Nándor (MSZP) értékelése szerint a kormány becsapja az embereket a minimálbér ügyében. Szerinte a minimálbért hat éve kellett volna emelni, hogy megakadályozzák a kivándorlást, az emelések nettója pedig a felét sem éri el a bruttónak. Az ellenzéki politikus azt mondta: miközben 0,9 százalékos nyugdíjemelést irányoztak elő, majd a kormányfő 1,6 százalékkal állt elő, a jegybank 2,3 százalékra prognosztizálja az inflációt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte: az MSZP-nek még sok évig kell a kérdésben hallgatnia, hogy feledtesse a 13. havi nyugdíj megszüntetését. Célként jelölte meg a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését, jelezve: az ellátásban részesülők nagy része 130 ezer forint alatti juttatást kap. A tárcavezető közölte: ha a minimálbér-emelésre a munkaadók és a munkavállalók is igent mondanak, akkor a kormány kötelessége, hogy a nyugdíjasok szempontját is mérlegelje.