Több mint százan töltötték ki a makói belvárosról szóló közlekedési konzultációs online kérdőívet. Közel négyszáz észrevétellel. (A képen: parkolás a JUGYU-val szemben.)

Korom András – Makó

Meg kellene tiltani a parkolást a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskolával szemben az úttest szélén, mert balesetveszélyes helyzeteket teremt – közölte az egyik kérdőív kitöltő, s bizony szemel láthatóan igaza van, hiszen a JUGYU-val szemközt parkoló autók úgy leszűkítik a Kálvin utcát, hogy esetenként két nagyobb kocsi is alig fér el egymás mellett. A helyzetet pedig tovább bonyolítja, ha éppen kerékpáros is közlekedik arrafelé.

Mint azt a városházától megtudtuk, valamivel több mint százan, mintegy négyszáz közlekedési problémát jeleztek eddig a kérdőív segítségével.

Az észrevételeken is érződik, hogy a kerékpárosok jó része csak körülbelül ismeri a KRESZ-t, vagy csak egyszerűen lusta leszállni a nyeregből, ha például át kell haladnia a kijelölt gyalogátkelő helyen, vagy a sárga vonallal a gyalogosokat a kerékpárosoktól elválasztó vonal is átcsellengenek. Igaz ugyanezt teszik, például a Szegedi utcán a gyalogosok is. És persze panaszkodnak az udvariatlan és/vagy gyorshajtó autósokra is.

A meglévő közlekedési táblák állapotát és láthatóságát is többen szóvá tették. Igazuk van, mi például a Kórház utcában találkoztunk több, a napfénytől szinte teljesen kifakulttal.

Volt, aki azt tette szóvá, hogy az egyirányú utcákban, ahol lehet, nem tették lehetővé a biciklis szembe forgalmat. Igaz, tapasztaltuk az élet rég felülírta a forgalmi rendet, mi egyirányú utcában a forgalommal szemben hajtó, nem mozgássérültet szállító autóval is találkoztunk, aki – mikor szóvá tettük, hogy rossz irányba halad – keresetlen szavakkal emlékezett meg anyai ági felmenőink munkásságáról.

Hadik György városatya indítványára a városvezetés valamivel több, mint egy hónapja kérte ki a témában a helybéliek véleményét. A javaslatokat a város által felkért szakértő kapja meg, aki hamarosan összefoglalót készít arról, hol mit kellene változtatni,. Ez alapján várhatóan a november 30-i ülésen dönt a teendőről a helyi képviselő-testület. Az elektronikus kérdőíveken decembertől a külvárosokban észlelt közlekedési problémáit lehet majd felvetni.

Mi vagy ki jelenti a legnagyobb veszélyt a közlekedőkre Makón?

  • a kerékpárosok (44%, 67 Votes)
  • a beláthatatlan kereszteződések (28%, 42 Votes)
  • a gyorshajtók (11%, 16 Votes)
  • a rossz járda/úttest (9%, 13 Votes)
  • az autósok (8%, 12 Votes)
  • a rossz helyre tett, vagy eldugott KRESZ-táblák (1%, 1 Votes)

Total Voters: 151

Betöltés ... Betöltés ...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest