Három fiatalkorú 2015 októbere és decembere között zsarolással, több mint 250 ezer forintot és egyéb értékeket szereztek meg egy kiskorútól. Most emeltek vádat ellenük.

MH

A 16, illetve 17 éves fiúk 2015. október elején találkozóra hívták a 16 éves sértettet akivel közölték, hogy van egy képük róla, amelyen dohányzik, és ha nem fizet nekik, akkor a fotót elküldik a családjának.

Miután a fiú nem engedett ennek a zsarolásnak, a vádlottak egyike már emelt hangon és fenyegetően közölte vele, hogy bármire képes, s utalt arra, hogy a sértett bátyjának is baja eshet. A megfenyegetett fiú erre 5 ezer forintot adott át a zsarolóknak. Azok pár nappal később az egyik közösségi oldalon újra megkeresték azzal, hogy ha nem ad nekik több pénzt, akkor a korábbi fenyegetéseiket beváltják. A sértett a fenyegetés hatása alatt ezután több különböző alkalommal adott át a vádlottaknak készpénzt, illetve műszaki cikkeket összesen mintegy 150 ezer forint értékben.

Ezt követően a vádlottak egy közösségi oldalon létrehozott fiktív profillal vették fel a kapcsolatot a sértettel, és annak nevében elhitették vele, hogy ő ismeri a zsarolóit és el tudja intézni – pénzért cserébe – hogy ne fenyegessék őt tovább. A sértett a vádlottaktól való félelmében ebbe beleegyezett. A pénzért a vádlottak – az akkor 14 éves – harmadik társukat küldték, mert őt a sértett nem ismerte. A kiskorú különböző alkalmakkor összesen 90 ezer forintot adott át a találkozón megjelent – és a fiú zsarolásáról egyébként tudomással bíró – harmadrendű vádlottnak azzal a tudattal, hogy ez a személy megvédi őt a zsarolóitól. Az utolsó összeg átadásnál azonban már jelen voltak a nyomozó hatóság tagjai, akik a vádlottakat elfogták.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség kerületi ügyészség a fiatalkorú elkövetőket zsarolás bűntettével – az első- és másodrendű vádlottakat annak minősített esetével (súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével) – vádolja, és velük szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest