Kék hírek Ország-világ

250 ezret zsaroltak ki iskolatársukból

Három fiatalkorú 2015 októbere és decembere között zsarolással, több mint 250 ezer forintot és egyéb értékeket szereztek meg egy kiskorútól. Most emeltek vádat ellenük.

MH

A 16, illetve 17 éves fiúk 2015. október elején találkozóra hívták a 16 éves sértettet akivel közölték, hogy van egy képük róla, amelyen dohányzik, és ha nem fizet nekik, akkor a fotót elküldik a családjának.

Miután a fiú nem engedett ennek a zsarolásnak, a vádlottak egyike már emelt hangon és fenyegetően közölte vele, hogy bármire képes, s utalt arra, hogy a sértett bátyjának is baja eshet. A megfenyegetett fiú erre 5 ezer forintot adott át a zsarolóknak. Azok pár nappal később az egyik közösségi oldalon újra megkeresték azzal, hogy ha nem ad nekik több pénzt, akkor a korábbi fenyegetéseiket beváltják. A sértett a fenyegetés hatása alatt ezután több különböző alkalommal adott át a vádlottaknak készpénzt, illetve műszaki cikkeket összesen mintegy 150 ezer forint értékben.

Ezt követően a vádlottak egy közösségi oldalon létrehozott fiktív profillal vették fel a kapcsolatot a sértettel, és annak nevében elhitették vele, hogy ő ismeri a zsarolóit és el tudja intézni – pénzért cserébe – hogy ne fenyegessék őt tovább. A sértett a vádlottaktól való félelmében ebbe beleegyezett. A pénzért a vádlottak – az akkor 14 éves – harmadik társukat küldték, mert őt a sértett nem ismerte. A kiskorú különböző alkalmakkor összesen 90 ezer forintot adott át a találkozón megjelent – és a fiú zsarolásáról egyébként tudomással bíró – harmadrendű vádlottnak azzal a tudattal, hogy ez a személy megvédi őt a zsarolóitól. Az utolsó összeg átadásnál azonban már jelen voltak a nyomozó hatóság tagjai, akik a vádlottakat elfogták.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség kerületi ügyészség a fiatalkorú elkövetőket zsarolás bűntettével – az első- és másodrendű vádlottakat annak minősített esetével (súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével) – vádolja, és velük szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratban.