Galéria Színes Térség

Tíz népzenei együttes lépett fel Apátfalván

Minden évben megrendezik Apátfalván a népzenei találkozót. Idén is több együttes és csoport fogadta el a meghívást. A rendezvény célja az, hogy tudásukat és hagyományaikat is bemutassák egymásnak egy kellemes hangulatú délutánon.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Makóról, Földeákról, Kiskundorozsmáról, Szentesről és még Kisoroszról is érkezetek együttesek az apátfalvi népzenei találkozóra. A rendezvény immáron hagyománnyá vált, ugyanis a hagyományőrzésnek fontos szerepe van a településen. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ifjú citerazenekar alakult meg 8 lelkes taggal.

– Én azért is jelentkeztem, mert a néptáncos barátaim is tanulnak citerázni – árulta el az apátfalvi Ferencsik Vivien. – Közel négyéves korom óta táncolok is, de a citerát jobban kedvelem.

dsc_6869

– A citerában azt szeretem, hogy fellépésekre járunk, és sok emberrel találkozunk – vette át a szót Ábel Dávid. – A hangszeremet egy apátfalvi bácsi készítette. Az én citerám fehérebb, mert más fafajtából készült, de szinte ugyanúgy néz ki, mint a többieké.

A citerának nem csak Apátfalván, de Szentesen is nagy hagyománya van. A Szentesi Pengető Citerazenekar évente 30-40 fellépésen bizonyít és több minősítéssel is rendelkezik, köztük Arany Páva-díjjal is.

dsc_6867

– Én úgy vagyok ezekkel a minősítésekkel, hogyha a közönség örül és jár a lába, s már majdnem táncolnak, akkor az nekünk a legnagyobb visszajelzés – fogalmazott Mélykútiné Németh Kornélia, a szentesi együttes vezetője. Kornélia egészen kiskorában ismerkedett meg a citerával, s azóta töretlen a kapcsolata a hangszerrel. – A tudásomat és a szeretetemet szeretném továbbadni a következő generációknak. Bár mind a két gyermekemet tanítottam játszani, azonban ők már nem zenélnek. Viszont az utánpótlás nemsokára érkezik, az egyik tagunknak köszönhetően.

Galériánk:

navigate_before
navigate_next

– Szerencsések azok a települések, ahol léteznek olyan együttesek, csoportok, melyek kulturális örökségeinket szellemi értékét őrzik. Örömünkre szolgál, hogy Apátfalva ezek közé tartozik – nyilatkozta portálunknak Szekeres Ferenc polgármester.