Makó színes

Több mint 70 éve él az otthonban Rozika néni

A 89 éves Herczeg Rozália nem akármilyen lakó a CSMÖ Maros Menti Idősek Otthonának: az idős asszony 16 éves kora óta az intézményben él. Bár két éve ágyban fekvő, amíg lehetett, mindenben és mindenkinek segített.

Gajáta Fanni – Makó

1927. szeptember 16-án született Makón Herczeg Rozália, a CSMÖ Maros Menti Idősek Otthonának egyik lakója. Rozika néni 16 éves volt, amikor az intézménybe került és több mint 7 évtizede él ott. Az idős asszony nagyban segítette az otthonban dolgozók munkáját.

– Eleinte a főzésben segítettem, előkészítettem a feladatokat vagy éppen mosogattam – árulta el Rozika. – Ahogy az évek teltek, a lakótársaimnak is segítettem. Kimentem a városba és elintéztem a kisebb ügyeket.

Az idős asszony postára járt, ahol befizette a csekkeket vagy épp bevásárolt a lakótársainak. Amíg az intézménynek voltak földjei, ott is segített a munkában. Ahogy elmondta, amíg lehetett, mindig jött-ment.

– Amikor idekerültem, még apácák dolgoztak itt. Tudják, ez régen egyházi otthon volt, az itt élőket a nővérek gondozták – tudtuk meg Rozikától.

Bár az egészségi állapota miatt az ágyba kényszerül, szívesen beszélget az ápolókkal, dolgozókkal az intézményben. Zárásul elárulta, sokáig levelezgetett volt szobatársainak hozzátartozóival.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.