Makó Színes

Több mint 70 éve él az otthonban Rozika néni

A 89 éves Herczeg Rozália nem akármilyen lakó a CSMÖ Maros Menti Idősek Otthonának: az idős asszony 16 éves kora óta az intézményben él. Bár két éve ágyban fekvő, amíg lehetett, mindenben és mindenkinek segített.

Gajáta Fanni – Makó

1927. szeptember 16-án született Makón Herczeg Rozália, a CSMÖ Maros Menti Idősek Otthonának egyik lakója. Rozika néni 16 éves volt, amikor az intézménybe került és több mint 7 évtizede él ott. Az idős asszony nagyban segítette az otthonban dolgozók munkáját.

– Eleinte a főzésben segítettem, előkészítettem a feladatokat vagy éppen mosogattam – árulta el Rozika. – Ahogy az évek teltek, a lakótársaimnak is segítettem. Kimentem a városba és elintéztem a kisebb ügyeket.

Az idős asszony postára járt, ahol befizette a csekkeket vagy épp bevásárolt a lakótársainak. Amíg az intézménynek voltak földjei, ott is segített a munkában. Ahogy elmondta, amíg lehetett, mindig jött-ment.

– Amikor idekerültem, még apácák dolgoztak itt. Tudják, ez régen egyházi otthon volt, az itt élőket a nővérek gondozták – tudtuk meg Rozikától.

Bár az egészségi állapota miatt az ágyba kényszerül, szívesen beszélget az ápolókkal, dolgozókkal az intézményben. Zárásul elárulta, sokáig levelezgetett volt szobatársainak hozzátartozóival.