Makó Színes Térség

Házi bejglit készítettek Kiszomboron

Mákos és diós bejglit sütöttek a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai. A finomságokat kellemes hangulatban készítették és fogyasztották is el a kör tagjai.

Gajáta Fanni – Kiszombor

Kellemes illatok szűrődtek ki a kiszombori művelődési ház egyik helyiségéből: a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai és pártolói házi bejglit készítettek. A tölteléket nem aprózták el, jól vastagon rakták bele – így biztos nem csak tésztát ettek, akik megkóstolták a süteményt.

dsc_6848

A karácsonyi időszakot idéző tekercset házilag készítették a tagok: ahogy a recept is szól, lisztből, margarinból, élesztőből, cukorból, egy tojásból és tejből gyúrják össze a tésztát, amelyhez egy csipet sót is raknak.

dsc_6855

– Esetleg még húsvétra szoktam készíteni bejglit, de ez igazából karácsonyi sütemény. A család nagyon szereti, főleg a diósat és a mákosat. Készítettem már gesztenyéből is, de az nem az igazi – árulta el Csizmadiáné Kárfai Irén, a kör pártoló tagja. – Mélyhűtőben, folpackban nagyon sokáig eláll, akár húsvétig is. Persze, volt már olyan is, hogy karácsony előtt elfogyott, így új adagok kellett készítenem.

dsc_6842

Az elkészült nyers bejgliket egy kis ideig még pihentették a tagok, majd fatüzeléses kemencében készre sütötték. Ahogy az már megszokott, ilyenkor is kellemes hangulat uralkodott a készítési folyamatok alatt: megbeszélték a hét történéseit és viccelődtek is egymással a honismereti kör tagjai.