Belföld Hírek

Napirenden az adócsökkentés, a nyugdíj- és minimálbér emelés

36 milliárd forint béremelést kapnak a pedagógusok, a lehető legnagyobb mértékben emelné a kormány a minimálbért, a nyugdíjemelés mértékéről egyeztetnek és frissítik jövőre a 40 éve változatlan KRESZ – ezekről is beszélt a mai kormányinfón Lázár János.

MH összeállítás

– A szerdai kormányülésen a miniszterelnök arra kérte az igazságügyi minisztert, készítsen jelentést a kötelező betelepítéssel kapcsolatos alkotmányossági kérdésekről, mely témával Székely László ombudsman megkeresésére az Alkotmánybíróság is foglalkozik hamarosan – jelentette ki a mai kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is elutasítja a kötelező kvótát, a szolidaritás vonatkozásában pedig figyelembe kell venni az eddig meghozott határvédelmi intézkedéseket.

A szerdai kormányülésen dőlt el az az adócsökkentő csomag, amit ma jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök – mondta Lázár János, aki szerint az ország versenyképessége a munkabérek és a vállalkozások versenyképességét is jelenti egyben. Hozzátette a kormánynak úgy kell a béreket emelnie, hogy közben biztosítja a munkaadók versenyképességét is.

lllkklklklklk

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő. MTI Fotó: Máthé Zoltán

– Jövőre 36 milliárd forintnyi béremelést kapnak a pedagógusok, ez pedig a korábbi lépésekkel együtt az elmúlt 30 év legjelentősebb bérfejlesztési intézkedéscsomagja. A kormány nemcsak a minimálbér-emelés, hanem az adócsökkentés kormánya is – folytatta Lázár János, utalva az Orbán Viktor által délelőtt bejelentett társasági nyereségadót 9 százalékra csökkentésére.

A kormányfő konzultációt kezdett az Idősek Tanácsával, és a nyugdíjemelés mértékét érintő tanácsaikat, javaslataikat mérlegelni fogja a kormány. Az internetszolgáltatás áfája ugyan jövőre 18 százalékra csökken, de a kormány ezt még tovább, 5 százalékra szeretné levinni. Hitel- és támogatási programmal segítik a Kádár-kockának nevezett, leginkább vidéken elterjedt típusházak felújítását, modernizálását. Mintegy 40 év után érdemes felülvizsgálni a közlekedési szabályokat, így a KRESZ-t is. A miniszter szerint az új autók üzembehelyezési költsége a visegrádi négyek közül Magyarországon a legmagasabb. Ezért is szeretné Lázár szerint kerekasztal-beszélgetések során a kormány megvitatni a szabályozás átalakításának lehetséges irányait. Jóváhagyta a kormány a Honvédség létszámának 1400 fővel való emelését – csak a legénységi kategóriában bővítenek, tiszt nem lesz köztük.