Színes

Tütüt próbáltak a nagykövettel a Bartók diákjai

Közel 20 éves hagyománya van a Bartók iskolában a balettnak, ami főleg a lányok körében népszerű, azonban már a fiúk között is teret hódít. Erről Várkonyi Zoltán balettművész mesélt ma a gyerekeknek.

Gajáta Fanni – Makó

Idén második alkalommal látogatott egy neves művész a Bartók isolában. Az Opera Nagykövete programsorozat mai vendége Várkonyi Zoltán balettművész volt. A balettost egykor édesapja íratta be az iskolába, majd 25 évig volt a Magyar Állami Operaház táncosa.

– Azért is tartom fontosnak ezt a nagyköveti feladatot, mert a gyerekeknek nem elég elmondani, miről szól a balett, látniuk, hallaniuk kell – fogalmazott a nagykövet. – Arról nincs információm, hogy a hatásomra hányan választották a balettet.

dsc_6750

Várkonyi Zoltán két lánya is balettozik, a kisebbik még jár próbákra, a nagyobbik azonban abbahagyta. Elmondta, hogy ennek köszönhetően nem csak jó alakjuk lett, hanem a tartásuk is szebbé vált.

Az interaktív órán a gyerekek, főleg a lánykák nagy szemekkel figyelték a Diótörőn vagy a Hófehérke és a hét törpe előadásán készült videókat, s alig várták, hogy felpróbálhassák a tütüt vagy a balerinacipőt.

dsc_6774

– Már óvodás korom óta balettozok. Nekem a szép balett ruhák tetszenek – árulta el az első osztályos Krez Napsugár. Barátnőjével, Szitás Dorinával részt vettek abban a produkcióban, amely Szentpéteri Csilla: Sirály című szerzeményéből készült.

dsc_6815

– Nagyon tetszett az előadás, főleg a videók – mondta Erdélián Panka, aki elsőként bújhatott a tütübe. A balettművész kérdéseire is ügyesen válaszolt, illetve a csoportos alaplépések során őt emelték ki, hogy bemutassa a lépéseket. – 1 éve járok Varga Józsefhez balettozni és igazi balerina szeretnék lenni.

dsc_6767

Az Opera Nagykövete programsorozat ezzel nem ért véget: jövőhónapban Pitti Katalin operaénekesnő látogat a Bartókba, hogy a díva életmódról meséljen, illetve még egy zenész is érkezik, aki egy zenekar életébe kalauzolja a gyerekeket.