Makó

Nem lesz hatósági záróra Makón

Nem lesz a hétvégeken kötelező záróra a makói szórakozóhelyeknek. Az ez irányú javaslatot nem támogatta a testület. Képünk illusztráció.

Korom András – Makó

Úgy látszik, hogy hatósági úton nem kívánja szabályozni a makói képviselő-testület a vendéglátóipari helyek hétvégi nyitva tartását. A szórakozóhelyekről távozó vendégek hangoskodására, zajongására leginkább a Bajcsy lakótelepen élők panaszkodtak – már több lakossági fórumon is.

Hadik György képviselő tett javaslatot még a legutóbbi rendes ülésen arra, hogy a szórakozóhelyek nyitva tartási idejének szabályozásánál vegyék figyelembe, ha ott lakodalmat vagy bált tartanak. Weszelyné Végsheő Henriett viszont at mondta nem kellene korlátozni a szórakozóhelyek hétvégi nyitva tartását, mivel mára jóval kitolódott a fiatalok szórakozási ideje. Szerinte nem azzal van a gond, hogy ott buliznak, hanem azzal amikor onnan kijönnek.

Marosvári Attila képviselő viszont a hétvégi nyitva tartás korlátozását javasolta. Mint elmondta: választókörzetében ez sarkalatos probléma, a társasházi övezetben lévő egyik vendéglátóipari egységre szinte naponta panaszkodnak neki az ott élők.

A Bajcsy-lakótelepen élők közül többen portálunknak is panaszkodtak már a közeli szórakozóhelyek vendégeire. A panaszosok – akik tartanak a hangoskodóktól, így csak név nélkül kívántak szerepelni – elmondták, amikor a rendőrautó feltűnik a környéken, a hangoskodók elcsendesednek, a sörös dobozokat a hátuk mögé dugják. Ám amint a járőr továbbhalad, folytatják a kiabálást és az ordítozást.

– Nyáron az is elég, ha a ház előtt beszélgetnek, hiszen a nyitott ablakon minden behallatszik és nem lehet tőle aludni. Főleg, hogy általában hajnali 2 és 4 között zajonganak – árulta el az egyik asszony, aki hozzátette, amikor egyszer rászólt a tízen-huszonéves fiatalokra, azok csöppet sem hízelgő jelzőket kiabáltak neki vissza.

Maga Farkas Éva Erzsébet polgármester sem támogatta a kötelező hétvégi záróra elrendelését. Azt mondta teret kell adni a fiatalok szórakozási lehetőségeinek. Hozzátette: elsőként azon épületek zajszigetelését kellene megoldani, melyek szórakozóhelyek környékén állnak. Palicz András városi rendőrkapitány pedig azt mondta: a szülőknek kellene megtanítaniuk normálisan viselkedni a gyermekeiket. A rendőrség csak büntetni tud, a gyermeknevelés azonban nem az ő feladatuk.