Makó

4,2 millió forintból újul meg a hősi emlékmű

Megkezdődött a Korona Szálló előtt álló Hősi emlékmű, I. világháborús szobor felújítása. Ez pályázati forrásból és önerő hozzátételével valósulhat meg. November 30-ig elkészül a szobor.

Gajáta Fanni – Makó

Már sokan észrevehették, hogy munkálkodnak a hősi emlékműnél, A Hazáért! szobornál a mesterek. Az I. világháborús műemléken sok a dolog, ugyanis az elmúlt évtizedekben az állapota sokat romlott. A Korona Szálló előtt álló művet Pásztor János szobrászművész készítette, s 1929. szeptember 29-én avatták fel. A haraszti mészkőből készült talapzatra 798 hősi halott neve került fel.

0002

Az önkormányzat sajtóreferensétől megtudtuk, a kivitelezést Tóth Árpád műkőkészítő makói mester végzi. A szobrot 4,2 millió forintból újítják fel pályázati forrás és önerő hozzátételével.

003

November 30-ig 6 ezer betűt vésnek újra a helyszínen, kézzel. 10 ezer betűt festenek fel rá és várhatóan új nevek is kerülnek rá. Az talapzatot megtisztítják, illetve a hiányzó részeket pótolják. A levegőben lévő szennyezőanyagok és időjárás ellen impregnálás védőfelület kerül a műemlékre.