Nem mindennapi felkérésnek tett eleget Szentpéteri Csilla zongoraművész: a makói zongorista az „Október vihara 1956” című műsorát adta elő a washingtoni Andrew W. Mellon Auditoriumban. A zongoraművész közel 450 ember előtt lépett színpadra.

Gajáta Fanni – Makó

Szentpéteri Csilla még májusban mutatta be a Várkert Bazárban az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére készített „Október vihara 1956” című műsorát, amely olyan nagy sikert ért el, hogy Amerikában, Washingtonban is bemutathatta egy 1956-os gálaest keretén belül.

img_3577

– Washington második legpatinásabb épületében, Andrew W. Mellon Auditoriumban léphettem fel, ahol egészen elképesztő vendégsereg volt jelen. 20 százalékban Magyarország is képviselte magát, 80 százalék amerikai, európai nagykövetek, szenátorok és diplomaták voltak – tudtuk meg a makói zongoraművésznőtől.

_a213816-1

Szentpéteri Csilla nem hétköznapi emberekkel találkozhatott, ugyanis lehetősége volt megismerkednie Jeh Johnsonnal, aki Barack Obama belbiztonsági minisztere. A koncerten részt vett George Pataki, New York állam kormányzója és Colleen Bell magyarországi amerikai nagykövet is, illetve Ari Fleischer, George Bush szóvivője is, aki az est ceremóniamestere volt.

A zongoraművész második alkalommal játszhatott Washingtonban, azonban a két produkció között 25 év telt. Az biztos, hogy nem utoljára adhat koncertet Amerikában: elárulta, hogy a koncert után azonnal egy újabb felkérést kapott.

washington-koncert2

– Fantasztikus volt. Zenésztársaimmal érkeztünk, Feke Pál és Takács Bence voltak a vendégeim, illetve Fülöp Csaba, a férjem készített olyan exkluzív és különleges vizualizációkat, amelyek a zenével összekapcsolódtak – mondta a zongorista. – A nagyon nagy sikert talán az is eredményezte, hogy saját szerzeményt mutattam be Washingtonban. Emellett Zsigmond Vilmos 1956-os archív felvételeit is megkaptuk, s ezekből készült egy rendkívül izgalmas és érdekes vizualizáció.

Az előadást George Pataki is megdicsérte. Hozzátette, hogy egy nemrég kapott levélben megerősítették neki, hogy a mai napig erről a koncertről beszélnek Washingtonban.

_a153071-csillazorciwdc

Szentpéteri Csilla a koncertet követően még 11 napot töltött családjával New Yorkban, ahol két komoly tárgyalása volt arról, hogy jövő májusban visszatér koncertturnéra az Államokba.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest