A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét a tűzifavásárláskor szükséges vagyonvédelmi óvintézkedések megtételére. Képünk illusztráció!

CSMRFK

Az őszi-téli időszakban egyre gyakoribbá válnak a tűzifavásárlással kapcsolatos csalások. A rendőrség a lakosságtól körültekintést és óvatosságot kér, ha ismeretlen helyről vásárolnak.

A tűzifa adásvételéhez kapcsolódóan a leggyakoribb elkövetési mód, hogy a megvásárolt, kifizetett mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől. Emellett előfordul, hogy a fa rossz minőségű, esetleg túlzottan nedves állapotban kapják meg a megrendelők. Hiába a vevő előtt elvégzett mérés, a tisztességtelen szándékkal érkező házalók tudják, hogyan játszhatják ki a vásárló figyelmét.

A bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

– Lehetőleg kereskedésben, Tüzép telepen, illetve telephelyen, hiteles mérleggel rendelkező vállalkozástól vásároljon tüzelőt!

– Kiszállításkor a földön mérje le a fát, kövesse figyelemmel a lerakást, hívjon hozzáértő embert az átvételhez és csak akkor fizessen, ha meggyőződött arról, hogy a megrendelt mennyiséget kapta!

– Minden esetben tisztázza, hogy a szállítási költség benne van-e a tüzelő árában!

– Idegeneket soha ne engedjen be a házba!

– Az idősebbek kérjék hozzátartozóik vagy szomszédjaik segítségét a vásárlás során!

– Ha nem ismeri jól a vállalkozót vagy a céget, akkor előre ne utaljon vagy adjon át pénzt!

– Kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat fontoljon meg!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest