Blog

Tehetségeinké a jövő…

Minden gyerek tehetséges valamiben csak meg kell találnia a saját területét, amelyben kibontakozhat az élete során. A legfontosabb, ha felfedezik egy gyerek adottságát, akkor támogassák, hogy megvalósíthassa önmagát.

A tehetséget nagyon eltérően értelmezzük a hétköznapjainkban. Akad közülünk, aki e szót csak zseniális személyekre, híres művészekre használja, de valójában, akik ügyesek valamiben, esetleg kiemelkedő eredményt érnek el szintén tehetségek.

Gyerekkorban az adottság csak potenciális lehetőségként jelenik meg, hogy valaki megvalósítsa önmagát nagyon sok munkára, tapasztalatra van szükség. Számos területen lehetünk tehetségesek: sport, művészet, tudományok, idegen nyelvek stb.

Természetesen, hogy valaki kibontakozhasson az adottság mellé elengedhetetlen az egyén kitartása, teljes odaadása. Ha azt szeretnénk, valaki professzionális szinten érvényesüljön, bizony sok mindenről le kell mondania az életében, ami persze fiatalkorban a legnehezebb. A tehetség mellett, tehát a kemény munka teremti meg az eredményt. Rendkívül fontos a fiatal támogatása, hiszen anélkül lehetetlen haladnia a cél felé.

Gondoljunk például egy sportoló életére, rendkívül kiegyensúlyozottan kell összeállítania napi programját, oda kell figyelnie az étrendjére, folyamatosan fizikailag és mentálisan is felkészültnek kell lennie egy-egy versenyre. Egy kis dekoncentráltság súlyos következményeket vonhat maga után: eltiltás, baleset, sérülés, melyek akár egy fényes karriert tehetnek tönkre. Egy zenész növendék rengeteget gyakorol, míg eljut arra a szintre, hogy folyékonyan olvassa a kottát és bármit hibátlanul eljátszik a hangszerén. Sokan abba a hibába esnek, hogy türelmetlenek s azt hiszik, ha tehetségesek, mindent egyik percről a másikra elsajátítanak. Az adottság abban nyilvánul meg, hogy a diák könnyebben fogja fel anyagot társainál, különösen érdekli a terület, valami plusz dolgot produkál, amivel kiemelkedik a többiek közül. A tehetség, ha egyszer sikert ér el, akkor következőleg szintén elvárják a jó eredményt, mert képesnek találják rá. Emiatt a megvalósítás mellett egyfajta nyomással is folyamatosan meg kell küzdeniük. A dicséret, elismerés növeli a magabiztosságot, újult erőt ad az álmok beteljesítéséhez.

Egy fiatal, akkor tud eleget tenni mások elvárásainak, illetve saját mércéinek, ha 100 százalékot igyekszik nyújtani. A tervek ösztönzik, viszik előre a nehéz, esetleg sikertelen időszakokban is. Egy tehetség céljaival, képességeinek és korlátainak felismerésével fejlődik legjobban, így léphet a siker útjára.