Galéria Makó Színes

Három év munkája egy kötetben

A Makói Általános Iskola és Művészeti Iskola 5. z osztálya és Szentpéteri Csilla zongoraművész közös alkotásaikból egy kiadvány jelent meg. A gyerekek izgatottan várták, hogy újra találkozzanak a makói tehetséggel.

Gajáta Fanni – Makó

Három évvel ezelőtt vágott bele egy nagyszabású projektbe Szentpéteri Csilla és a Makói Általános Iskola és Művészeti Iskola Bartók Székhelyintézmény egyik osztálya, az 5.z. Az elmúlt esztendőkbe rengeteg alkotás készült a makói zongoraművésznő szerzeményeire, átirataira és a legjobbakból egy gyűjtemény készült. Az „Utazás a Zongorabolygóra” című könyvet mutatták be ma a Glorius Vigadóban.

dsc_6534

– Körülbelül 3 évvel ezelőtt keresett fel Nadobán Zsuzsanna tanárnő. Először nem is tudtam, hogy a diákok már fél-egy éve az én zenéimre próbálják látni a zenét és gyönyörű szép rajzokban, versekben, irodalmi kisregényekben vagy fogalmazásokban mutatják meg a saját fantáziájukat. Amikor az első művek elkészültek és azok megkaptam, be kell vallanom, hogy óriási elérzékenyülés volt az, amit átéltem – emlékezett vissza Szentpéteri Csilla zongoraművész. A lokálpatrióta zenéire már úsztak, korcsolyáztak vagy koreográfiákat készítettek rá, de gyerekek még sosem alkottak belőle.

dsc_6542

Az évek alatt nagy barátságok alakultak ki Szentpéteri Csilla és a gyerekek között: leveleket írnak Csilla néninek, de ha találkoznak, mindig nagy örömmel fogadják a művésznőt. Szeretettel gondolnak vissza arra, amikor a Maros-parton töltöttek egy délután, amelyet egy pizzázással zártak.

dsc_6565

Szentpéteri Csilla vegyes érzelmekkel tér vissza egykori általános iskolájába, a Bartókba. Ahogy ő mondta, amikor megérkezik Makóra egy kicsit újra 16 évesnek érzi magát: visszatérnek az iskola jó és rossz emlékei, az első szerelem élménye. Hazatérése után első útja a Maros-partra vezeti vagy kerékpárra pattan, hogy bejárja a várost. Nagyon szeret a szülővárosában lenni.

A könyv nem jöhetett volna létre Fülöp Csaba fotográfus, grafikus nélkül. Elárulta, először egy könnyű feladatnak vélte, azonban kiderült: a kellemes hangulat mellett közel 100 órás munka van az elkészült könyvben.

– A ’90-es években készítettem egy farmermárkának katalógust, amikor gyerekekkel dolgoztam együtt. Az egy teljesen más stílusban történt. Itt az egész fényképezés gyakorlatilag néhány óra alatt zajlott le. Azért volt könnyű velük dolgozni, ugyanis semmit nem erőltettem rájuk – tette hozzá a fotográfus.

dsc_6526

A 11 éves Hadobás Rómeó Gábor is benne volt ebben a három évig tartó projektben. A kisfiú már 2 éve trombitál, de a képzőművészetet is szereti.

– Én a Legenda számra készítettem egy képet, amelyen madár van. Azért jött ez az ötlet, ugyanis a madarak énekelnek, csiripelnek – árulta el a kisfiú.

Galériánk:

navigate_before
navigate_next