Makó

Zavaróak, de nem törvénysértőek a táblák

Megosztóak a kórház utcájában található táblák, amelyek temetkezési szolgáltatásokat hirdetnek. Van, akinek megnyugvást okoz, másokat zavar. Mint megtudtuk, a vállalkozások nem sértenek törvényt.

Gajáta Fanni – Makó

Egyik olvasónk jelezte, hogy a makói kórházzal szemben az egyik temetkezési vállalkozás hirdeti magát. Olvasónk kiemelte, mélységesen felháborítja és elszomorítja ez a tábla, ugyanis szerinte a kórházba gyógyulni érkeznek az emberek, a hozzátartozók pedig segíteni mennek a betegnek.

Utána jártunk az esetnek. A kórházzal szemben, az egyik magánház falán található tábla augusztus 1-jén került ki, amelyről az önkormányzat és a kórház is tud. A vállalkozás és a magánház tulajdonosa szerződést is kötött, amely alapján 1 évig a reklámtábla kint marad. Felhívtuk a temetkezés és virágüzlet tulajdonosát, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

dsc_6219

Pár házzal arrébb egy másik felhívást olvashatunk, miszerint a Rekvium Temetkezési Vállalkozás új helyre költözött. Kiss Sándor vállalkozótól megtudtuk, cégük 1996 óta rendelkezik érvényes telephelyi engedéllyel, azonban egy 2014-es törvény szerint fekvőbeteg-szakellátást végző egészségügyi intézmény bármely pontjától számított 200 méteres távolságon belül nem lehet temetkezési szolgáltatás, temetkezési szolgáltatás ismertetése vagy temetkezési szolgáltatás közvetítése, valamint temetkezési kellék bemutatása céljából székhelyet vagy telephelyet létesíteni és működtetni. A létesítésre és működtetésre vonatkozó korlátozás nem alkalmazandó abban az esetben, ha a székhely vagy telephely temető, temetkezési emlékhely területén található.

– 17 évig működhettünk a kórházzal szemben, azonban 2 éve el kellett költözünk. A táblánk is ezt hirdeti – fogalmazott a vállalkozó.

Egy helyi rendelet szerint közterület-használati engedélyt kell beszerezni hirdető-berendezések, cég- és címtáblák és egyéb táblák elhelyezéséhez, ha azokat nem épület falán helyezik el. Azonban nem kell közterület-használati engedélyt beszerezni hirdető táblák elhelyezésére, ha azokat épület falán rögzítik, amennyiben az egy négyzetmétert meghaladja, építési engedélyt kell kérni.