Galéria Makó Színes

Vállalkozásokat alapítottak a návaysok

Nyílt nappal várta a makói és térségi 8. osztályosokat a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. A végzősök különböző vállalkozásokat hoztak létre, s melynek szolgáltatásait a leendőbeli középiskolások „megvehették”.

Gajáta Fanni – Makó

Különböző vállalkozásokat alakítottak a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium végzős diákjai az iskolájuk nyílt napjára: így a 8. osztályosok különböző partikellékeket, italokat vagy konzolokat vehettek, vagy éppen buliszervizt is fogadhattak – persze, ezt mind csak a nyílt nap kedvéért. Dóri Enikő utolsó éves a pénzügy és számviteli szakon. Ezen a délután a Buliszerviz Kft. egyik alkalmazottja volt. Elárulta, annak idején azért választotta a kerit, ugyanis érdekelte a gazdaság világa, illetve az érettségi mellé egy szakmai bizonyítványt is kap, ha marad még ötödévben.

dsc_6092

– Mindig is érdekelt a magyar gazdaság folyamata és a pénzzel való bánás. Sok embert ki lehet használni, ha nem tudja mi mögött mi van. Ez el szerettem volna kerülni a felnőtt életemben – mesélte Enikő. – Úgy gondolom, fontos lenne más iskolákban is, hogy az alapokat, mint a bérszámfejtést, adózást ugyanúgy tanítsák.

dsc_6094

Az egy napra megalakított vállalkozásuk a jó bulikat támogatta, a standjuknál lehetett megvenni minden kelléket, amire szükségük lehet a tanulóknak egy szervezés során. Persze, ez mind csak elméletben működött, ugyanis a végzősök csak bemutatták, hogyan is működik egy vállalkozás.

Korda Balázst a kereskedelem érdekli, de még nem biztos, hogy azt szeretné tanulni.

navigate_before
navigate_next

– Ez tetszik a legjobb a lehetőségek közül – árulta el Balázs. – Itt a Návayban a turisztikai ügyintéző és közgazdasági szaknak néztem még utána.

Kincses Tímeától, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Návay Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskoláa és Kollégium igazgatójától megtudtuk, minden évben két osztályt indítanak a szakgimnáziumi osztályokban, ez 30-35 fős létszámúak. A szakközépiskolai oktatás keretében idén hat szakmát indítottak.