Belföld Hírek

A politika és az újságírók kéz a kézben járnak

Lázár János szerint nagy árat fizet az a politikus, aki az újságírókra eszközként és nem partnerként tekint. A kancelláriaminiszter szereti, ha az újságírók és a politikusok között jó a viszony, bár tudja, vannak akik ezt skandalumnak tartják – derült ki a Népszava ma megjelent interjújában.

Lázár János a heti rendszerességgel tartott Kormányinfókról elmondta: a miniszterelnöktől kapta azt a feladatot, hogy legjobb tudása, fölkészültsége szerint válaszoljon minden elhangzott kérdésre. – Érdekünk, hogy a kormány munkájáról minél többet tudjanak az emberek. Tudom, sajátos a stílusom, sokan ezt Luciferéhez hasonlítják a hódmezővásárhelyi barátaim közül, de igyekszem helytállni és semmiképpen sem akarok senkit megbántani. Ha mégis megtettem, ezúton is elnézést kérek – tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a politikusok és a politika, illetve az újságírás és az újságírók kéz a kézben járnak, elválaszthatatlanok egymástól. – Soha nem ellenségként vagy ellenfélként tekintettem még a legrosszindulatúbb újságírókra sem. Nagy rezsit fizet az a politikus, aki az újságírókra eszközként és nem partnerként tekint. A magyar újságíró társadalom az elmúlt évtizedekben kiszolgáltatottabbá vált… Szeretem a vitát, szeretem, amikor forr a levegő, de az újságírókkal meg akarom őrizni a tisztességes partneri viszonyt. Szeretem, ha az újságírók és a politikusok között jó a viszony, bár vannak kollégáik – sőt az enyémek között is akad -, akik ezt skandalumnak tartják. Aki régen mozog ebben a világban tudja, hogy a jó viszony mind a két fél érdeke. Érdeke az újságírónak, hogy információhoz jusson, és érdeke a politikusnak, hiszen a gondolatait az újságírók tolmácsolhatják a nyilvánosságnak. Sajnálom, hogy az intellektuális újságírás kicsit leértékelődött. Szerintem a minőségi “lapkészítés” és a politika intellektuális szakma, bár vannak, akik ezt ósdi álláspontnak tartják – sorolta.

A Népszava teljes interjúja, melyben szó esik Rogán Antal helikopterezéséről, a népszavazás makói és vásárhelyi eredményéről és arról is, Lázár János szokott-e ellentmondani Orbán Viktornak, teljes terjedelmében itt olvasható.