Színes Térség

Régészeti kincsekkel ismerkedtek a kiszomboriak

Szilágyi Kata régész jóvoltából igazi különlegességeket tekinthettek és tapinthattak meg a kiszomboriak. Az ismeretterjesztő előadást a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezte, hogy még jobban megismerhessék a nagyközség történelmét a helyiek.

Gajáta Fanni – Kiszombor

1928-ban történt meg az első ásatás Kiszomboron még Móra Ferenc által, s azóta többször is feltárták a nagyközség történelmét a szegedi Móra Ferenc Múzeumnak köszönhetően. A település az újkőkorszaktól az újkorig gazdag régészeti lelőhelyekben. Az avar kor, a honfoglaló magyarok és az Árpád-kor a legjellemzőbb darabok, amelyeket Kiszomboron találtak.

dsc_5796

Ezeket a tárgyakat maguk a helybeliek is megtekinthették Szilágyi Katának jóvoltából. A régész olyan kiöntőket és tányérokat hozott magával, amelyeket Gilinger Péter, a Szépművészeti Múzeum munkatársa restaurálta. Az eszközök azért is különlegesek, ugyanis az adott korhoz hű technikáival készítette. Az ismeretterjesztő előadáson a régész beavatta a hallgatóságot az ásatások háttérmunkájába és folyamatába is.

dsc_5799

Az előadó nem tétlenkedik, ugyanis ha nem a régészettel, akkor kőeszközökkel foglalkozik. Emellett otthon a gazdaságban segít, illetve a szegedi Móra Ferenc Múzeumban dolgozik, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékén meghívott óraadó, illetve az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen írja a doktoriját.