Belföld

Támogatják a béremeléseket

A kormány a teljes foglalkoztatottságot tartja egészségesnek – jelentette ki a mai kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

MH összeállítás

Lázár János reálisnak nevezte, hogy öt éven belül 30-40 százalékkal emelkedjenek a reálbérek Magyarországon, de a kormány nem fog belenyúlni a piaci folyamatokba. 2014-2015-ig az ország úgy tudott versenyképes maradni, hogy alacsonyak voltak a bérek, ám ma már ez tarthatatlan, mert a hazai munkaerő el fogja hagyni az országot. 

– Holnap nemzeti gyásznap van, kérek mindenkit, hogy gyújtson egy-egy szál gyertyát az 1956-os hősök emlékére – mondta a mai kormányinfó bevezetőjében Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: lezárult az Alaptörvény szövegezése, november 8-án tűzik napirendre. Benne lesz, hogy mi magyarok dönthessük el, ki élhet és telepedhet le Magyarországon. Minden ellenzéki pártot arra kért, hogy szavazzák meg a módosítást. A betelepítési kvóta Brüsszelben napirenden maradt. Amit elértek: hogy „B” tervet nyújthat be a szlovák elnökség.

– Magyarország változatlan fenntartja az álláspontját, miszerint nem megszervezni, hanem megállítani kell a bevándorlást – mondta. Hozzátette: felül lehet vizsgálni a kohéziós pénzek ügyét, de ehhez módosítani kell az uniós alapszerződést. A bevándorlási ügyeket pedig nem lehet a kohéziós pénzek sorsával összekötni. Az, hogy az Európai Bizottság meghosszabbította Magyarország és Ausztria között a határellenőrzés lehetőségét, ellentétes a magyar választók érdekeivel. A magyar kormány célja változatlanul az, hogy ne legyen kötelező betelepítés és álljon vissza a schengeni határellenőrzés Olaszországban és Görögországban. A kormány azt is kéri, hogy a magyar határon épült kerítésre fordított forrásokat tudják be a magyar szolidaritásba.

jjj

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A versenyképesség érdekében a kormány egyszerűsítené az adóbevallást a vállalkozók számára. A Vállalkozók Országos Szövetsége azonnali szelektív járulékcsökkentést szeretne, valamint jelentős változásokat a közfoglalkoztatásban. Lázár János közölte, hogy a VOSZ kezdeményezését minden pontban mérlegelni fogják. A miniszter elmondta, hogy a következő évek egyik fontos kérdése a béremelés és a beruházások lesznek. Mindkettőt támogatja a kormány, mivel 2010 óta jelentősen erősödött a gazdaság. Nagy sikert jelent, hogy tartósan 5 százalék alatt van a munkanélküliség. Míg 2010-ben 53, addig most 67 százalék a foglalkoztatottsági arány. A kormány a teljes foglalkoztatottságot tartja egészségesnek hangsúlyozta.

A személyi igazolványok és a lakcímkártyák díjmentes kiállítása milliárdokat hagyott az emberek zsebében. Újabb csomag készül, amiben az szerepel, hogy 2017-től miért nem kell majd fizetni – mondta.