Makó Színes

Őszi szokásokkal ismerkednek a gyerekek

Kétnapos családi napot szervezett a József Attila Városi Múzeum. Nem csak a kreatívkodásra vágyó gyerekeket várták, hanem a szüleiket is. A szövés-fonás és a festés mellett gyertyát is márthattak a kicsik és nagyok egyaránt.

Gajáta Fanni – Makó

Már tavaly is sokan érdeklődtek a makói múzeum családja napja iránt, így idén sem maradhatott el ez a program. A két napban kézműveses foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek és a szüleik is. Cs. Tóth Gabriellától, a múzeum múzeumpedagógustól megtudtuk, háromféle tevékenységet próbálhatnak ki a gyerekek.

dsc_5752

– A szövést, a fonást és a gyertyamártást, illetve a mai nap falevelekkel is festhetnek őszi vagy bármilyen képet. Holnap pedig drótból és gyöngyökből őszi fát készíthetnek a résztvevők – mondta a múzeumpedagógus. – Úgy igyekeztük a programokat igazítani, hogy az őszi szokásokhoz kapcsolódjanak, ilyen például a szövés-fonás, ami a betakarítás után az asszonyok tevékenysége volt a tél folyamán.

dsc_5754

A gyerekek gyorsan belejöttek a kézműveskedésben: a szövés-fonás alapműveleteit könnyen megtanulta a makói Láposi Fruzsina Martina és a kiszombori Herczeg Bence Lajos. Mindkét gyerkőc szeret alkot, ezért is jöttek el a múzeum családi napjára.

– Rajzolni, hajtogatni és kreatívodni is szeretek. Amiket elkészítek, megtartom, de néha az osztálytársaimnak is adok belőle – árult el Fruzsina.

dsc_5737

– Itt a múzeumban már sokszor voltam, szőttem-fontam és már batikoltam is. Otthon vécépapír gurigából készítek tárgyakat, de hajtogatni is szeretek – vette át a szót Bence.